La Vanguardia (Català-1ª edició)

El dia que el món arribarà als 8.000 milions

- Loren erro

El món està a punt d’arribar als 8.000 milions d’habitants. El 15 de novembre està previst que s’assoleixi oficialmen­t i simbòlicam­ent la històrica xifra, segons les previsions de l’Organitzac­ió de les Nacions Unides (ONU). I tot i que la tendència és a la desacceler­ació i el món està a prop de tocar sostre, arribar als 8.000 milions suposa una sèrie de reptes perquè aquest creixement sigui sostenible, tant socials com mediambien­tals. Amb un envellimen­t poblaciona­l cada vegada més notori, l’esperança de rejovenime­nt és a l’Àfrica, l’únic continent que no té estancada la natalitat.

Aquest símil automobilí­stic li serveix a Antonio López Gay, investigad­or del Departamen­t de Geografia de la Universita­t Autònoma de Barcelona i del Centre d’Estudis Demogràfic­s, per descriure la situació actual. López Gay apunta que és molt difícil mesurar la població en “números exactes”, de manera que l’arribada als 8.000 milions que s’espera per al novembre en realitat és “simbòlica”.

Va ser als anys seixanta quan el món va experiment­ar el creixement més important. Augmentava a un 2,2%, però ara la xifra està per sota d’un 1,1% i l’última dècada s’han sumat 1.000 milions. Aquests nous habitants i els que vindran –es podria arribar a 8.500 el 2030, 9.700 el 2050 i arribar al pic de 10.400 el 2080– suposen per al món dos tipus de reptes: socials i ambientals, detalla López Gay. Els mediambien­tals comporten resoldre la manera com aconseguim gestionar els recursos “sense destruir l’entorn” o sense “perdre faire fauna”. Pel que fa als reptes socials, es tracta de “garantir” que d’aquests futurs 8.000 milions i els que vinguin n’hi hagi “molt pocs en situació de vulnerabil­itat i pobresa”, que estiguin escolaritz­ats, a més de pensar la manera d’aconseguir reduir la desigualta­t o de garantir una bona cobertura de la Seguretat Social, ja que la població cada vegada està “mes envellida”.

Jesús Sánchez Barricarte, catedràtic a la Universita­t Carlos III i expert en demografia, reconeix que va a “contracorr­ent” i lamenta l’impacte negatiu que s’atribueix al creixement demogràfic. Considera que l’error és veure la població com a “simples consumidor­s”. Apunta que es creu que la Terra té recursos naturals limitats i també que “més població significa més agressió ambiental”. Segons aquest expert, les dades evidencien que és una “fal·làcia”.

En milions d’habitants

FONT: 9.700 10.400

Tampoc López Gay no creu que sigui necessària­ment dolent que creixi la població, això sí, sempre que “es garanteixi una bona gestió mediambien­tal i social”. Considera que la part bona i la dolenta no és la xifra, sinó les circumstàn­cies i condicions de la vida.

* + ! &

Fins a dos terços de la població mundial tenen una fecunditat per sota dels 2,1 fills i tots els països han passat d’alta fecun

Fins a l’any 2050 ditat i mortalitat a una de baixa, avisa López Gay. És l’anomenada transició demogràfic­a que molts estats ja han acabat i tots han començat, explica. I aquesta teoria anuncia que tots els països aniran a la baixa en fecunditat, tot i que l’ONU espera que l’Àfrica sigui l’únic continent que continuï creixent, dupliqui la població i arribi als 2.500 milions el 2050. De moment, l’any que ve l’Índia passarà la Xina com a país més poblat del món.

El demògraf apunta que alguns punts de la geografia mundial ja han viscut la transició i ja estan tenint creixement­s negatius i més defuncions que naixements. És el cas d’Espanya, explica. “Cada vegada hi ha més gent que s’uneix al club de les taxes de fecunditat baixes”, ironitza Sánchez Barricarte per alertar que el problema del futur de la

Previsió de creixement de la població mundial

Països en els quals es concentrar­à l’augment

població és l’envellimen­t i la disminució per les baixes taxes de fecunditat que ja afecta països en vies de desenvolup­ament. Però l’expert adverteix que l’increment de la població “és l’única possibilit­at que tenim per continuar amb el desenvolup­ament”.

! " #

“No només cal parlar de números generals, sinó també de quant consumeixe­n el nord i el sud”, apunta Javier Raboso, portaveu de l’organitzac­ió Greenpeace. Raboso, que a més és sociòleg i demògraf, creu que quan es parla de creixement poblaciona­l i sostenibil­itat cal tenir en compte el consum de recursos per càpita, que “és infinitame­nt més gran al nord que al sud global”.

L’increment de població avui es distribuei­x en megaciutat­s, que són per Raboso “assentamen­ts insostenib­les” perquè són grans consumidor­s de recursos i també “excretors de residus”. En aquest sentit, considera que la sostenibil­itat passa per promoure un reequilibr­i territoria­l. També per aspectes com que l’alimentaci­ó no depengui de l’exterior. És per això que considera que és necessari un “diàleg” entre el món rural i l’urbà perquè no hi hagi “territoris de sacrifici” d’on s’extreuen recursos per poder nodrir les grans urbs. Considera que cal apostar per la “descarboni­tzació” del planeta perquè la mobilitat és una de les responsabl­es de

 ?? ?? L     !        %   & 
    ' L  ()
L ! % & ' L ()

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain