La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els contagis de covid tornen a pujar per la baixada d’immunitat i l’inici de la tardor

Europa Occidental registra un repunt de casos després de tres mesos de descens

- Josep Corbella

Els països europeus es preparen per a un augment de casos de covid les pròximes setmanes després que s’hagi truncat la tendència a la baixa dels últims tres mesos i els contagis hagin repuntat.

El canvi de tendència es va iniciar a mitjans de setembre a Àustria, Alemanya, França i Itàlia, que ara són els països d’Europa Occidental amb les xifres més altes de casos confirmats, segons les dades d’Our World in Data. A Espanya, fins ara el repunt de contagis ha estat més petit. A Catalunya, no s’ha observat fins a principis d’octubre.

L’augment s’atribueix a dues causes principals. D’una banda, el descens de la immunitat col·lectiva, ja que ja han passat tres mesos des del pic de l’última onada de contagis, a començamen­ts d’estiu. De l’altra, l’arribada de la tardor, que fa que els ciutadans tinguin més interaccio­ns en entorns tancats en un moment en què, a més, s’ha relaxat l’ús de mascaretes.

La majoria d’infeccions són per la variant BA.5 d’òmicron, la mateixa que va causar la gran onada de contagis del juny i juliol i que continua sent majoritàri­a. Llavors hi va haver un alt nombre de casos lleus i un baix nombre de casos greus, amb poca pressió sobre els hospitals.

En un moment d’augment de contagis, “és important que les persones més vulnerable­s per edat o perquè tenen una situació immunitàri­a compromesa estiguin protegides”, destaca l’epidemiòle­g Antoni Trilla, de l’hospital Clínic, que aconsella que “les persones a qui es recomana una dosi de reforç de la vacuna se la posin”.

Per a la resta de la població, Trilla aconsella “que s’apliquin les mesures de prudència i sentit comú que ja sabem que funcionen, com ventilació i mascareta si anem a llocs molt freqüentat­s durant períodes prolongats, especialme­nt si després tenim contacte amb persones vulnerable­s”.

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) va advertir el 5 d’octubre que Europa és l’única regió del món on els casos estan augmentant. A escala global, el nombre de casos registrats la setmana del 26 de setembre al 2 d’octubre va ser un 6% més baix que durant la setmana anterior. Però a Europa s’hi va registrar un increment d’un 8%, amb increments superiors a un 20% en onze països.

A Àustria, el nombre de casos s’ha multiplica­t per cinc en quatre setmanes i ara és el país europeu amb una incidència més alta, amb una incidència a set dies de

Per milió d’habitants. Mitjana dels últims 7 dies

A causa de les proves limitades, el nombre de casos confirmats és menor que el nombre real d’infeccions

2.000 1.500 1.000

FONT: 0

11/jul. 1.938,6 1.094 casos per 100.000 habitants, segons dades d’Our World in Data. A Alemanya, França i Itàlia, els casos s’han més que duplicat des de mitjans de setembre i la corba d’incidència té el mateix perfil que als inicis d’onades anteriors.

També a Espanya s’hi ha registrat des de mitjans de setembre un repunt de diagnòstic­s en més grans de 60 anys, el grup d’edat en què els casos notificats reflecteix­en millor la situació real. Però l’increment no ha estat tan ràpid com en altres països europeus. La incidència a 7 dies en aquest grup d’edat ha pujat de 58 casos per 100.000 habitants l’11 de setembre a 86 el 5 d’octubre, cosa que suposa un augment d’un 48% en 24 dies,

La majoria de casos són de la variant BA.5, que a l’estiu va causar una onada de contagis i no va saturar hospitals

Nous casos diaris confirmats de covid

A Espanya el nombre de diagnòstic­s en més grans de 60 anys ha augmentat un 48% des de mitjans de setembre

segons dades del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries.

A Catalunya, la setmana del 26 de setembre al 2 d’octubre s’ha registrat per primera vegada des del juliol un augment de persones ingressade­s amb covid, segons dades del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (SIVIC). Gran part d’aquests casos correspone­n a persones que van ingressar per altres causes i que, a més, tenien covid, per la qual cosa l’increment reflecteix un augment de la circulació del virus de manera comunitàri­a.

En aquest context, convé “continuar fent servir mascareta en espais tancats, especialme­nt al transport públic i als hospitals, sobretot les persones vulnerable­s”, destaca Roger Paredes, cap del servei de malalties infecciose­s de l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. Per a aquestes persones vulnerable­s, Paredes aconsella, a més, “posar-se la quarta dosi tan aviat com els avisin i consultar el metge tan aviat com donin positiu per SARSCoV-2 perquè els indiquin un dels fàrmacs antivirals aprovats per prevenir complicaci­ons”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain