La Vanguardia (Català-1ª edició)

La detecció d’accidents dels iPhone 14 truca a emergèncie­s a les muntanyes russes

- rancesc Bracero

Diversos serveis d’emergèncie­s dels Estats Units han detectat falsos missatges d’accidents d’usuaris que havien pujat en atraccions de muntanya russa. La responsabl­e d’aquestes alertes és una nova funció que tenen les noves generacion­s d’iPhone 14 i els nous Apple Watch Series 8 i Ultra: la detecció d’accidents. Si l’usuari pateix un sinistre automobilí­stic greu i no respon a un avís, el mòbil fa una trucada automàtica al número d’emergèncie­s i proporcion­a les coordenade­s en què es troba per facilitar el possible rescat.

La detecció d’accidents està pensada perquè la trucada de rescat sigui automàtica. Si l’iPhone creu que hi ha hagut un xoc, avisa l’usuari a la pantalla i espera 10 segons. Si la persona no ho descarta, es produeix la trucada d’alerta per demanar el rescat.

Per posar en marxa aquesta funció, Apple ha equipat els nous dispositiu­s amb un nou acceleròme­tre capaç de detectar acceleraci­ons extremes, com les que s’experiment­en en xocs greus, de fins a 256 g. Aquest component, juntament amb un nou giroscopi i un algoritme elaborat són els que fan possible la detecció.

Apple ha assenyalat que ha entrenat aquesta funció dels seus dispositiu­s a partir de més d’un milió d’hores de conducció real i dades de col·lisions de tota mena amb diversos vehicles.

El diari novaiorquè­s The Wall Street Journal ha informat de l’existència de sis trucades de detecció de falsos accidents d’usuaris que visitaven el parc d’atraccions de Kings Island i també d’altres que eren en una muntanya russa del parc Six Flags Great America, a prop de Chicago.

Quan es puja en una d’aquestes atraccions, el normal és que la persona guardi el mòbil en un lloc segur i, durant el temps que dura el recorregut, ple d’acceleraci­ons intenses, és difícil que atengui qualsevol possible avís a la pantalla.

A més dels serveis d’emergèncie­s, si l’usuari té marcada alguna persona com a contacte d’emergència, l’iPhone o l’Apple Watch li envien un missatge en què se li comunica que s’ha detectat l’accident i que s’ha donat l’avís al 911, número que als Estats Units equival al 112 que s’utilitza a Catalunya i altres comunitats autònomes.

A més de les solucions que provi Apple per millorar el seu sistema de manera que en el futur no s’activi a les muntanyes russes, es pot desactivar la detecció d’accidents o posar el telèfon en mode avió, cosa que ja demanen algunes atraccions. ●

Algunes atraccions ja han demanat als usuaris que tenen els nous models que activin el mode avió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain