La Vanguardia (Català-1ª edició)

El repte d’oferir sostre a 2.000 persones que dormen al ras

Entitats socials debaten sobre la llei per combatre el sensellari­sme que tramita el Parlament

- Rosa M. Bosch

El nombre de beneficiar­is de la futura llei per erradicar el sensellari­sme a Catalunya és d’unes 18.000 persones en cinc anys, segons els càlculs realitzats per les entitats promotores de la norma, Arrels, Assís, Càritas, Comunitat de Sant'Egidio i Sant Joan de Déu Serveis Socials, que ahir van organitzar una jornada per abordar aquest tema. La proposta de text legal va entrar al Parlament el 25 de gener com a proposició de llei amb el suport de la majoria de grups polítics. Els impulsors preveuen que la llei sigui una realitat el 2023 i que, en un termini de dos anys des de l’aprovació, es consolidi l'objectiu principal, proporcion­ar “un espai residencia­l digne” per al voltant de 2.000 ciutadans que pernocten al ras a Catalunya, dels quals poc més de mil a Barcelona.

La proposició de llei ha sorgit per donar resposta al col·lectiu de ciutadans sense sostre que pateixen una situació més cronificad­a.

El primer pas és oferir-los l’“espai residencia­l digne”, un alberg, hotel, pensió o qualsevol altre tipus d’allotjamen­t al qual puguin accedir durant les 24 hores al dia totes les persones que passen la nit al carrer i que estan empadronad­es en algun municipi, tal com precisa el director de la proposició de llei, el catedràtic de dret administra­tiu de la UAB Antoni Milian. Actualment, la majoria d’albergs municipals no compleixen els requisits bàsics que defensen els impulsors de la llei, ja que els usuaris han d’abandonar l’allotjamen­t a les 9 del matí i no poden tornar-hi fins a les vuit del vespre, apunta Salvador Busquets, director de Càritas Barcelona, un dels participan­ts en la jornada celebrada ahir a la Casa de la Convalescè­ncia del recinte històric de l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

La proposició de llei incorpora la garantia d’un sostre digne a la cartera de serveis socials com a prestació garantida. Milian posa èmfasi que aquest és un dret subjectiu que les persones sense llar han d’exigir a l’administra­ció i que, si són desateses, poden recórrer als tribunals.

El text fa referència als recursos ja disponible­s però n’exigeix la millora en el cas que no compleixin les condicions requerides. A més d’estar oberts les 24 hores, s’especifica que “han de tenir les dimensions suficients per desenvolup­ar-hi la vida privada amb respecte al dret a la intimitat o comptar amb un espai per poder guardar els objectes personals”.

La xifra de 18.000 homes i dones que s’estima que es troben actualment en una situació de

El cost de desplegar la normativa, si s’aprova, s’estima en 350 milions d’euros en cinc anys

sensellari­sme representa un increment del 80% respecte al 2016. Quan la llei entri en vigor hauria de millorar la seva situació, sigui proporcion­ant un sostre digne als que no en tenen (2.000) o oferint-los serveis a què ara no accedeixen, com bugaderia, consigna, dutxa, un títol de transport gratuït al seu municipi o també la cobertura d’un funeral. Així mateix, ahir es va insistir en el deure dels ajuntament­s de facilitar l’empadronam­ent.

Per disposar d’una fotografia el més ajustada possible a la realitat i poder actuar en conseqüènc­ia, el text fixa l’obligatori­etat que les localitats de més de 50.000 habitants i amb un mínim de 20 ciutadans sense llar facin recomptes periòdics de la gent que passa la nit a la via pública. De fet, els 2.000 ciutadans que dormen al ras esmentats i el total de 18.000 sense llar és una xifra estimada.

Els promotors de la proposició de llei han determinat que l’aplicació de la norma tindrà un cost d’uns 350 milions d’euros durant els cinc primers anys, tot i que alguns dels recursos que es plantegen ja estan assumits en partides existents. ●

 ?? Xavcer Cervera ?? Un home dorm al costat de l’entrada d’un pàrquing a la Gran Via de Barcelona
Xavcer Cervera Un home dorm al costat de l’entrada d’un pàrquing a la Gran Via de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain