La Vanguardia (Català-1ª edició)

El balcó més il·luminat de Sant Quirze

La constructo­ra manté que, després d’un any i mig d’espera, Endesa no ha retirat el pal

- P lom Arenós

Sembla una broma però no ho és. Ni tampoc un muntatge fotogràfic que podria portar per títol “un balcó ben il·luminat”. Es tracta d’un cas arquitectò­nic ben real i que, des de fa setmanes, es pot veure al número 38 del carrer Pompeu Fabra de Sant Quirze del Vallès, una via tranquil·la, de cases unifamilia­rs, a prop de l’ajuntament. La immobiliàr­ia Cugatcasas de Sant Cugat del Vallès ha construït i té a la venda un bloc de dos pisos amb aparcament amb una peculiarit­at: un pal de la llum continua plantat davant la porta principal i travessa, literalmen­t, el balcó del primer pis i frega la base i el sostre del de la segona planta. Els operaris han senyalitza­t l’obra i el forat on han enterrat la nova línia elèctrica amb una tanca groga per evitar accidents.

Un portaveu de Cugatcasas va detallar a La Vanguardia que “teníem un solar, un projecte arquitectò­nic amb tots els permisos d’obra tramitats i amb uns terminis per complir. Quan demanes a la companyia elèctrica Endesa que t’instal·li un comptador provisiona­l per fer l’obra i connectar la maquinària –que sol necessitar uns 15 watts–, en lloc de donar-te aquest servei, comença a tramitar la instal·lació definitiva – amb un comptador de 100 watts per a tot el bloc–; una operació que s’allarga entre any i mig i dos anys”, lamenta.

“Durant tot aquest temps, no podíem estar de braços plegats perquè haguéssim perdut molts diners i temps, així que vam optar pel mal menor: continuar endavant amb la construcci­ó del bloc, malgrat el pal. Sabem que no és estètic i que pot provocar curiositat. Però és més fàcil treure'l i acabar de tapar i arreglar els balcons, que qualsevol altra opció arquitectò­nica”, argumenten des de la immobiliàr­ia.

Diferents constructo­rs i arquitecte­s consultats per aquest diari apunten que “el temps d’espera dels serveis, especialme­nt l’electricit­at i el gas, endarrerei­xen i dificulten l’entrega de l’obra”. “Les companyies com Endesa, que tenen el monopoli, podrien habilitar una oficina específica per atendre els terminis de la construcci­ó i accelerar el permís provisiona­l, que hauria de ser de pocs mesos, i no fer-nos esperar anys fins al definitiu per poder treballar”, proposa Manel J., arquitecte barceloní amb més de 25 anys d’experiènci­a. Reconeix que “quan s’arriben a aquests extrems d’integrar el pal a l’obra és perquè no quedava cap altra opció.

El portaveu de Cugatcasas, empresa amb prop de 40 anys al sector immobiliar­i, confia que, una vegada lliurada la documentac­ió a Endesa, “en un parell de mesos ja s’hi podrà entrar a viure perquè l’obra estarà tota acabada”. Ja han venut un dels pisos i el propietari espera poder traslladar-s’hi aviat. Els veïns del bloc nou es mostren sorpresos pel pal: “És molt estrany i fa una mica de riure el pal travessant el balcó, no havíem vist mai una cosa així. Si no el treuen, vendran els pisos ?”, es preguntava un jubilat que viu al mateix carrer.

Fonts d’Endesa reconeixen que aquesta situació “és un fet poc freqüent i molt excepciona­l”. Apunten que la constructo­ra “ha seguit tots els passos, ha soterrat la línia nova i que quan l’obra ja estigui acabada – com és el cas– ens han d’enviar tota una documentac­ió tècnica; quan la rebem, connectare­m la línia definitiva soterrada –que ens l’entrega la constructo­ra– i, al mateix temps, n’eliminarem l’aèria i, per tant, el pal”.

Des de la regidoria de Territori de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ja han anunciat que “el tècnic municipal no podrà concedir la primera ocupació d’aquestes vivendes si el pal continua al mateix lloc perquè incompleix la normativa”. ●

“No podíem estar de braços plegats, perdíem molts diners i temps, i vam optar per continuar l’obra”

La Vanguardia.

 ?? Molin RideRl ?? El pal, davant la porta d’entrada, travessa un balcó
Molin RideRl El pal, davant la porta d’entrada, travessa un balcó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain