La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hi ha foc sagrat a les cuines

- Joaquín Luna

Carles Tejedor, Albert Raurich, Oriol Castro, Enrique Valentí, Ferran Adrià i Raül Balam, alguns dels cuiners assistents a la segona edició dels premis Comer

Hi ha foc a les cuines, i no és culpa de l’ajudant, de les brases basques o de l’últim que va apagar el llum al Bulli, amb un record que perdura malgrat que ahir a la nit el mateix Ferran Adrià destaqués que “ens oblidem de tot, fins i tot de Messi”. És el foc d’un món, un gremi i un ofici que s’ha convidat a la taula de la solidarita­t, la sostenibil­itat i el compromís amb la terra.

Quan només ens queda el menjar, també ens queda la fraternita­t. Aquest va ser, o ens ho va semblar, l’esperit de la segona edició dels premis Comer, un per lletra, entregats ahir a la nit a l’hotel W de Barcelona i que per segon any va organitzar La Vanguardia, cosa que explica l’assistènci­a d’Ana Godó, directora de Libros de Vanguardia i Vanguardia Dossier. Aquí no es reparteixe­n estrelles –cosa molt lloable–, sinó reconeixem­ents a persones que desborden el marc de la gastronomi­a convencion­al. Una mena d’activisme social la mar de sa perquè es tracta de cuina i alimentaci­ó i de com es poden fusionar –coses més rares s’han fusionat– el plaer i la sensibilit­at amb el proïsme.

Jordi Vilà, del restaurant Alkimia, va obrir foc per lliurar el premi al canvi i parodiar l’èxit. “Fa 30 anys que tinc èxit, però la gent no ho sabia”. Dit això, va lliurar la distinció a una parella que va baixar del tramvia de l’alta restauraci­ó per crear, cuidar i conrear un restaurant a Avilés, el Gunea, on es concilia: esperen un fill; per això només hi havia Pablo Montero.

“Ara es concilia. És una obligació social que el client entén. I també cal entendre que això són diners”, comenta Joan Roca poc abans de lliurar un altre dels premis (la O d’origen). Els distingits van ser dos bascos amb maisons llegendàri­es: Elkano i Asador Etxebarri. Un hauria d’escriure que són mestres del foc i les brases, però quedaria cursi. Feia molt que un no es veia lluny d’Euskadi i de prop una parella tan ajustada a l’estereotip: robustos, aferrats a la terra –els seus caserios es resisteixe­n a la jubilació– i poc xerraires. El foc purifica i destrueix. I s’ha recuperat per a la gastronomi­a gràcies a persones com ells.

Carme Ruscalleda, alegria de la festa, va lliurar el premi M (de mirada) a Carla Simón, o sigui Alcarràs, que va delegar en protagonis­tes. Van recordar que els préssecs no cauen del cel –el cel és més de putades, com la calamarsa–, sempre que hi hagi mirada, un art sota setge de pantalles i pantallete­s. La E, per entorn, va ser lliurada per Fina Puigdevall, de Les Cols, a Sara Pérez, enòloga i elaborador­a de vins amb paisatge. El director de La Vanguardia, Jordi Juan, va defensar el periodisme constructi­u i, en consonànci­a, els premis constructi­us: distinció a José Andrés, un cicló humanitari que tant aspira a les tres estrelles com que no defalleixi­n les seves cuines on hi ha la fotuda sensació d’anar-se’n a dormir sense l’estómac calent. I la R, de relat, va ser per a Maria Dolors Clotet, entranyabl­e, afectuosa i feliç: dissabte es publica en aquestes pàgines el seu premiat Un món perdut. I van ser molts els cuiners amants del menjar i del beure que van voler ser allà on premien els amics.

No plouen estrelles –cosa lloable–, sinó premis als qui desborden el marc gastronòmi­c

 ?? Àlex Garcia ??
Àlex Garcia
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain