La Vanguardia (Català-1ª edició)

Segones oportunita­ts

- Francesc Puig

Davant tantes sèries de gran pressupost i més promoció, s’agraeix trobar petites joies als catàlegs de les plataforme­s. Entre els meus últims visionamen­ts hi ha Reina ( Królowa), una original minisèrie polonesa de només quatre episodis (es devoren en una tarda de cap de setmana) amb una sensible història sobre segones oportunita­ts. El protagonis­ta és un sastre de reconegut prestigi (Sylwester) que de nit es transforma en una adorable drag queen ( Loretta). Viu a París, lluny del seu poble natal polonès, d’on va haver de fugir per poder viure la seva orientació sexual amb llibertat.

A punt de jubilar-se per portar una vida tranquil·la al sud de França, rep la carta de la seva neta, de qui desconeixi­a l’existència. Li demana ajuda urgent per salvar la seva mare malalta, la filla que ell va abandonar abans fins i tot de néixer. Després d’una resistènci­a inicial d’anar al poble on va prometre que no tornaria mai, Sylwester/Loretta (exquisida i elegant interpreta­ció d’Andrzej Seweryn) cedirà a la petició de la seva neta i es retrobarà amb les seves arrels després de dècades d’absència i amb l’inevitable peatge d’enfrontar-se al seu passat.

Reina ofereix una història entranyabl­e i tendra que aconseguei­x, tot i això, no caure en una cursileria excessiva. A més de les segones oportunita­ts, la sèrie també ens parla de com de dolorosos poden arribar a ser els secrets familiars i de la lluita de moltes persones per aconseguir acceptar-se primer i que després les acceptin els altres. Una lluita especialme­nt activa encara avui en països com Polònia, on la legislació sobre homosexual­itat és una de les més restrictiv­es de la Unió Europea.

El to de la sèrie es mou entre la comèdia emotiva i el drama lleuger, en què el viatge que fa el protagonis­ta resulta commovedor. Una persona d’edat avançada que es pensava que ja ho tenia tot fet a la vida i que ara descobreix que com a pare, i també com a avi, encara pot ser de gran suport i ajuda, sobretot després de la tragèdia que fuetejarà la comunitat minera del poble i que suposarà un punt d’inflexió en la sèrie.

Una història humana, càlida i senzilla, de les que et reconcilie­n amb l’ésser humà, que pot arribar a tota mena d’espectador­s i que ja ha comptat amb la bona acollida de la comunitat LGTBIQ+. Amb un emotiu capítol final amb miners transforma­ts en ballarins per una causa solidària, Reina confirma que l’aposta per la diversitat ha arribat a la pantalla petita per quedar-s’hi. Benvinguda sigui. ■

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain