La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una estudiant francesa denuncia ‘bullying’ a la Universita­t de Vic

Diu que és víctima d’un grup de la seva nacionalit­at que continua al centre

- LORENA FERRO %AVIER RICOU

L’anomenarem Carla. Té 19 anys, és francesa i estudia Fisioteràp­ia a la Universita­t de Vic. La Carla denuncia que aquests estudis de grau superior s’han convertit en un “infern”. El seu relat coincideix amb el que als manuals educatius es defineix com a bullying. Tot i que en aquest cas hi ha una excepció que converteix aquesta història en especial. Els insults, atacs, vexacions o amenaces no són entre nens: aquest és un assetjamen­t escolar denunciat entre universita­ris.

Un “infern” que ja dura massa, afirma Carmen Cabestany, presidenta de No Acoso Escolar NACE, que acompanya la Carla en aquest procés. Tot va començar a principis d’aquest any, quan aquesta estudiant francesa va enviar un missatge a la unitat d’Igualtat de la Universita­t de Vic. “Des de principis de curs un grup de set nois em molesta i m’insulta diàriament, cosa es pot definir com a assetjamen­t”, denunciava la Carla.

Era només l’inici d’un relat en què consten agressions físiques (la jove assegura que va quedar inconscien­t després que un d’aquests assetjador­s li donés un cop al cap), amenaces amb arma blanca (l’assenyalad­a en aquest cas és la nòvia d’un dels agressors) i atemptats contra la seva intimitat, com el vídeo que la

Carla diu que es va fer circular d’ella, en què sortia en roba interior i gravat durant una de les classes de Fisioteràp­ia. Alguns episodis –els més greus– van passar en una residència privada (aliena a la universita­t), d’on aquests joves van ser expulsats.

A tot això cal afegir-hi amenaces i insults (“Ets la puta més gran de França”) o ser insultada amb “lladrucs de gos” quan passa a prop dels seus assetjador­s. “Això li ha generat una gran angoixa, fins al punt de tenir idees suïcides”, revela Carmen Cabestany.

La università­ria va denunciar abans que s’acabés el curs passat el cas davant els Mossos i la qüestió va arribar al jutjat. “Nosaltres la vam acompanyar i la vam assessorar durant tot aquest procés, i fins i tot li vam pagar l’hotel quan se’n va anar de la residència on també vivien aquests joves”, s’afirma des de la Universita­t de Vic, que no havia activat mai el protocol per bullying.

El que va fer la universita­t – després que es tanqués el cas als jutjats amb una mena de mediació en què els assenyalat­s com a assetjador­s es van comprometr­e a deixar tranquil·la l’alumna– va ser separar els protagonis­tes d’aquesta història. Les últimes setmanes del curs passat, si la

Carla anava a classe a la tarda, el grup que presumptam­ent l’assetjava (tots francesos) hi anava al matí. La decisió va suposar un alleujamen­t per a la Carla, encara que la possibilit­at que es trobés amb els joves al campus o altres espais sempre hi és.

Què ha canviat perquè aquesta jove torni a sentir-se angoixada? “Que la Carla i els seus presumptes assetjador­s tornen a coincidir en franja horària. Aquest curs tots van a classe a la tarda i això ha augmentat una altra vegada la seva angoixa. I, a més, alumnes amics dels agressors se'n continuen rient”, afirma Carmen Cabestany.

Des de la Universita­t de Vic precisen que, tot i que actualment no hi ha cap denúncia policial ni procés judicial obert, “continuem molt pendents d’aquest cas”. La prova, indiquen aquestes fonts, és que com que aquest curs coincidien en franja horària les classes de la Carla amb les dels seus presumptes assetjador­s, “aquests han estat ubicats en una altra ala del centre, lluny de la classe de la jove, perquè estigui més tranquil·la”.

Una mesura que sembla que no és suficient per a la Carla, ja que sap –això n’augmenta l’angoixa– que a les hores que ella va a classe els joves també hi són. Carmen Cabestany és molt clara quan es refereix a la situació generada amb l’inici d’aquest curs. La presidenta de la NACE considera que la universita­t “pot fer molt més per protegir una de les seves alumnes, víctima d’assetjamen­t”. I sentencia: “No fa falta cap resolució judicial per expulsar aquests agressors”. ●

El rectorat afirma que s’han pres mesures, sense haver-hi causa penal o judicial, per protegir la jove

 ?? LV ?? La jove ahir a Vic
LV La jove ahir a Vic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain