La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cas Ahuja: alumnes de la UCM demanen més expulsions

- Asier Martiarena

Un centenar d’universita­ris va secundar aquest dilluns la concentrac­ió convocada pel Sindicat d’Estudiants a la Ciutat Università­ria de Madrid per demanar “que la Universita­t Complutens­e rescindeix­i de manera immediata el contracte” amb el Col·legi Major Elías Ahuja i “l’expulsió fulminant de la universita­t de tots els que han participat” en l’acció en què es van llançar crits masclistes a les joves d’un altre col·legi major proper.

Al crit de “Fora masclistes i feixistes de la universita­t. Ja n’hi ha prou de manadas!”, l’organitzac­ió estudianti­l va recuperar les proclames masclistes gravades pel vídeo que la setmana passada es va viralitzar per tot Espanya i en què s’apreciaven diversos joves que cridaven “putes, sortiu dels vostres caus com conilles” o “sou totes unes nimfòmanes, us prometo que cardareu totes a la capea”, una “acció masclista i fastigosa” cap a les estudiants del Col·legi Major Santa Mónica.

“Això no és cap ‘ quintada’, ‘broma entre companys’ o ‘cas aïllat’. Aquest col·legi major, adscrit a la Universita­t Complutens­e, té una llarga trajectòri­a de violència i maltractam­ent cap a les dones”, va denunciar el sindicat, que va assegurar que a l’Elías Ahuja “es promou la cultura de la violació amb traïdoria”. “No ens sorprèn, al cap i a la fi és una residència dirigida i gestionada pels Pares Agustins de la província Madrilenya del Sagrat Cor de Jesús, una institució religiosa catòlica amb clars vincles amb l’extrema dreta”, van afegir.

La concentrac­ió es va desenvolup­ar ahir als accessos del metro de Ciudad Universita­ria si bé un nombrós grup d’alumnes, quan s’acabava, va iniciar una marxa improvisad­a per diferents instal·lacions del campus per amplificar la protesta pels fets coneguts la setmana passada. La Universita­t Complutens­e de Madrid ha obert un expedient informatiu per analitzar els fets. També prendrà mesures respecte a la qüestió la Fiscalia de Madrid, que incoarà diligèncie­s per investigar els crits masclistes llançats per alumnes del Col·legi Major Elías Ahuja.

“Ens hem concentrat per dir que no ens sembla que sigui cap broma, no ens fa cap gràcia. El que es veu en aquell vídeo és una cultura de violació en acció. Que es posi en marxa una assignatur­a d’educació sexual des de primària per educar en el respecte a la diversitat, i que no sigui un curs només d’una hora”, va expressar una de les manifestan­ts, Corala Torres, de 26 anys. ●

El Sindicat d’Estudiants de la Complutens­e creu que els crits són “cultura de la violació”

 ?? EP ?? Manifestac­ió d’un centenar d’universita­ris de la Complutens­e de Madrid pels crits masclistes des de l’Elías Ahuja
EP Manifestac­ió d’un centenar d’universita­ris de la Complutens­e de Madrid pels crits masclistes des de l’Elías Ahuja

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain