La Vanguardia (Català-1ª edició)

Entrega generosa al servei de l’art i la cultura

- Lluís PermAnyer

Estava destinat a ser empresari i havia demostrat amb excel·lència els seus dots, però un seriós avís de crisi cardíaca el va abocar a canviar de tot: ritme, professió i la manera de prendre’s les coses, amb un estil de vida ben diferent.

El que podria haver estat una frustració d’envergadur­a en veritat es va confirmar com una salvació, que li va venir obligada a través de l’orientació més insospitad­a: empunyar els pinzells. I és que el cirurgià el va advertir que havia d’abandonar els negocis i lliurar-se a la pintura. La sort és que tenia una marcada inclinació artística natural que prometia. Tenia facilitat per l’aquarel·la, una especialit­at gens fàcil, però que dominava i li encantava.

Així doncs, es va passar amb armes i bagatges a profession­alitzar-se com a aquarel·lista. Exhibia un estil realista servit amb una tècnica molt personal. Aviat es va veure afavorit per l’èxit i va acabar exposant a tot arreu: Espanya sencera, Europa, Nova York, Los Angeles, Tel-Aviv.

La bonança econòmica que va aportar aquesta entrega profession­al li va permetre, portat pel seu tarannà, conrear llavors altres activitats, totes estretamen­t relacionad­es amb el món de la cultura i sense buscar compensaci­ó crematísti­ca sinó més aviat al contrari. En aquest terreny va desplegar una activitat incansable, que no només li evitava la tensió i la fatiga, sinó que li incrementa­va l’autoestima, ja que es lliurava als altres de manera desmesurad­a: generós, positiu, emprenedor, sociable, honrat, servicial.

Així va ser com va irrompre en el món editorial sota el segell Ausa; ho feia amb excel·lència sobretot quan la il·lustració en color de màxima qualitat protagonit­zava l’obra, cosa que li va valer reconeixem­ents i fins i tot premis a l’obra més ben editada. Va crear una sèrie de monografie­s de gran format amb textos d’especialis­tes consagrade­s a Casas, Meifrén, Vayreda, Rusiñol, Urgell, Gimeno, Nonell, entre d’altres, i també sobre artistes actuals o fins i tot dos grans volums sobre els jardins barcelonin­s. I per descomptat deu volums sobre les seves pròpies aquarel·les.

Va publicar edicions facsímils de clàssics catalans que milloraven fins i tot l’original, ja fossin revistes o literatura: Pèl & Ploma, Quatre Gats, L’amic de les Arts, La Cònsola o els delicats d’Apel·les Mestres: Liliana i La Casa Vella.

Un altre vessant editorial va ser el dedicat al món antic sota el signe de la investigac­ió històrica sobre Hispània i les cultures antigues, dues col·leccions en què va tenir l’encert d’incorporar de manera innovadora les actes de col·loquis internacio­nals, cosa que va ser molt ben rebuda. I també dues sèries centrades en l’erudició i en la investigac­ió orientalis­ta.

Si la seva manera d’entendre el servei a la cultura prioritzav­a el patronatge, que no en la pretensió del benefici econòmic, era lògic que no rebés mai ni demanés subvencion­s oficials.

La seva capacitat d’entrega el va portar al terreny de la diplomàcia, en què actuava amb encert gràcies al seu do de gents, diligència i àmplia rela

Destinat a ser empresari, la vida el va portar a la pintura, a l’edició i, finalment, a la diplomàcia

ció social. En agraïment per la tasca feta des de Barcelona durant els Jocs Olímpics, va ser nomenat cònsol general honorari de la República d’Eslovènia; va merèixer ser condecorat amb l’Orde d’Honor de la Llibertat, el primer estranger a rebre la més alta distinció.

Va saber marcar un estil, un camí solitari però entregat amb gran obertura de compàs al servei de la cultura en sentit ampli i diversific­at. Se’l trobarà a faltar.

 ?? ??
 ?? LV ??
LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain