La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les estrelles internacio­nals tornen a un pletòric Festival de Jazz de Barcelona

Madeleine Peyroux, després de l’ajornament per la pandèmia, obre el cicle avui

- Esteban Linés : ; 7 S E L Ec c < = "& $ '$ ( ")* $+ # !,

La 54a edició del Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona aixeca el teló avui amb l’actuació de Madeleine Peyroux al Palau de la Música (20.30 h). La presència de la cantant, guitarrist­a i compositor­a nord-americana és la constataci­ó definitiva de la tornada a la plena normalitat del festival després dels efectes de la pandèmia. Part dels grans noms internacio­nals que apareixen al cartell d’aquesta edició ja estaven programats per a edicions anteriors, però es van haver d’ajornar fins ara.

Per això i també per oferir una programaci­ó tan ambiciosa com

A l8esquerra, Madeleine Peyroux; a dalt, el quartet Blade, Mehldau, Redman i McBride; i a la dreta, Andrea Motis i Marco Mezquida de gust variat, l’organitzac­ió ha elaborat una edició amb un contingut tan equilibrat com espectacul­ar. Seran més de setanta concerts que prendran la ciutat de Barcelona –a més del TeatreAudi­tori de Sant Cugat– des d’avui i fins a finals d’any (exactament, el dia dels innocents) en una desena d’espais emblemàtic­s: el Palau de la Música, L’Auditori, el Conservato­ri i el Gran Teatre del Liceu, les sales Paral·lel 62, Apolo i Luz de Gas, el Harlem Jazz Club i el Milano Jazz Club.

El planter forà és especialme­nt seductor per la seva amplitud. Com a veus femenines, a més de Peyroux: Melody Gardot, Dianne Reeves, Cécile McLorin Salvant o Samara Joy. Mestres sem23 d’octubre

'edman · Mehldau · Mc,ride · ,lade

26 d’octubre

-o.uinho

27 d’octubre 5 de novembre

'on carter 3our0i5ht 6uartet

10 de novembre

7ndrea Moti0 - M. Me8.uida

20 de novembre

Melod4 9ardot

29 de novembre

Mi5uel 2oveda

27 de desembre

15% descompte Club Vanguardia

pre actius com Ron Carter; l’extraordin­ari quartet integrat per Joshua Redman, Brad Mehldau, Christian McBride i Brian Blade, o el també temptador de Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke i Eric Harland; capítol llatí i brasiler amb Toquinho, Chucho Valdés i Paquito D’Rivera, Hermeto Pascoal o Elíades Ochoa; o les guitarres transgress­ores de Marc Ribot i Bill Frisell.

D’altra banda, és lloable que aquest festival continuï donant cabuda de manera visible a projectes i noves obres procedents de l’escena local i catalana, mostrant també des del seu prestigi que el que es crea i viu per aquestes latituds és destacable, ja en forma d’altres cicles d’interès com L’Hora del Jazz o amb l’obertura, per exemple, d’una nova sala Jamboree. En qualsevol cas, la collita local i catalana és ben viva, començant pel sempre present segell de la Sant Andreu Jazz Band; un dels seus grans exponents, Andrea Motis, torna en aquesta ocasió fent tàndem amb el polifacèti­c pianista menorquí Marco Mezquida. També hi haurà Jordi Rossy amb jazzmen del Liceu, en format trio o amb Carme Canela i Jaume Llombart; formacions locals com la Liceu Big Band, el Liceu Blam Collective o la Barcelona Art Orchestra, o l’homenatge Per sempre Tete, en memòria de Tete Montoliu.

A més de la programaci­ó estrictame­nt de jazz, també s’hi han de sumar les luxoses aportacion­s de De Cajón!, subtitulat Festival Flamenc de Barcelona, que acostarà set propostes de primer nivell: la veu, el toc i l’erudició de Raúl Rodríguez, el cant colpidor de Miguel Poveda, el toc de Rafael Riqueni (amb el seu nou projecte Nerja), de Vicente Amigo (amb nou àlbum) i de Tomatito, que farà tàndem amb el tan gloriós com viu pianista Michel Camilo amb el projecte Aranjuez. També caldrà tenir en compte l’estrena al festival de dues enormes cantaores com Rosario la Tremendita, amb el seu nou disc Principio y origen sota el braç, i Niña Pastori, que segur que farà tremolar el Liceu. ●

El festival De Cajón! brilla amb Tomatito i Michel Camilo, Miguel Poveda, Niña Pastori o Vicente Amigo

 ?? Festival InTERnACIO­nAL DE Jazz DE Ba  el  a ?? carta variada.
Festival InTERnACIO­nAL DE Jazz DE Ba el a carta variada.
 ?? # ??
#
 ?? # ?? cécile McLorin Salvant
# cécile McLorin Salvant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain