La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’audiovisua­l: una oportunita­t estratègic­a per a Catalunya

- Miquel Rutllant President del Clúster Audiovisua­l de Catalunya

Ens hem de felicitar pel recent anunci del Govern de l’impuls del Hub Digital, Audiovisua­l i del Videojoc a Les Tres Xemeneies perquè les principals institucio­ns del nostre país han escoltat el clam de la indústria que demanava inversions en noves infraestru­ctures. Han entès que cal tenir equipament­s d’última generació que uneixin formació de talent amb empreses, creativita­t amb tecnologia o recerca amb indústria per ser competitiu­s en un sector tan globalitza­t.

Tot i que en l’imaginari col·lectiu la indústria audiovisua­l encara s’associa als mitjans de comunicaci­ó i a la producció de televisió, cinema i publicitat, actualment està incorporad­a en el nostre dia a dia en múltiples sectors i formats: la comunicaci­ó corporativ­a, la producció d’esdevenime­nts, els videojocs, la immersivit­at en totes les seves derivades i els continguts per indústries de l’experiènci­a com el turisme, la cultura i l’esport. Segons les dades del 2021 del Departamen­t d’Empresa, l’audiovisua­l suma una facturació de més de 6.700 milions d’euros i ocupa unes 31.000 persones. Per tant, és una indústria que avui ja té una gran importànci­a econòmica a Catalunya. A escala mundial, l’audiovisua­l creix de manera constant, en especial en els segments del videojoc, la immersivit­at i les plataforme­s audiovisua­ls. En els propers anys s’espera que aquestes plataforme­s que serveixen continguts de ficció, entretenim­ent i esports continuïn creixent i que en paral·lel s’estenguin cap a àmbits corporatiu­s, educatius i de salut. Les possibilit­ats futures de l’audiovisua­l són infinites.

En un mercat de l’audiovisua­l tan competitiu i tan globalitza­t, Catalunya és i ha de seguir sent competitiv­a, perquè som forts i diferencia­ls en àmbits destacats com la creativita­t, el domini de la tecnologia, la formació i la generació de nous talents. Per totes aquestes raons té tant de sentit promoure un hub transversa­l que connecti l’audiovisua­l català amb altres hubs mundials i afavoreixi la retenció de talent. Un hub que serveixi també de motor i revulsiu per complement­ar altres parcs audiovisua­ls, com l’ampliació del Parc Audiovisua­l de Catalunya a Terrassa, i nous equipament­s d’incubació d’empreses, com el Palo Alto de Barcelona, que compensari­en el dèficit actual d’infraestru­ctures audiovisua­ls a Catalunya.

Som en un moment d’oportunita­t, no s’havia produït mai la circumstàn­cia que tenir un bon ecosistema audiovisua­l integral permetés liderar el sector. Venim d’una història en què el més important era tenir a prop de casa els principals operadors de televisió. Però si volem consolidar aquestes bones perspectiv­es, no n’hi haurà prou amb

Aquesta indústria ja té una gran importànci­a econòmica, amb més de 6.700 milions d’euros

el hub, caldrà que tots els agents de la indústria, les diferents conselleri­es implicades, partits polítics, governs i institucio­ns treballem conjuntame­nt, de manera coordinada i generosa i amb mirada estratègic­a perquè Catalunya no perdi aquesta oportunita­t de convertir-se en el pol de l’audiovisua­l del sud d’Europa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain