La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ministeri reconeix Sílvia Pérez Cruz amb el Premi Nacional de les Músiques Actuals

El jurat valora el seu “compromís amb la bellesa” i la seva qualitat creativa i interpreta­tiva

- EstEban Linés

El jurat del Premi Nacional de Músiques Actuals 2022, que concedeix el Ministeri de Cultura i Esport, ahir va proposar la concessió d’aquest guardó a la cantant i artista catalana Sílvia Pérez Cruz. La decisió es fonamenta en “la qualitat creativa i interpreta­tiva de la seva carrera” i en “la naturalita­t, la versatilit­at i l’audàcia de les seves propostes”. El jurat també va destacar “el seu compromís indestruct­ible amb la bellesa”.

En les edicions anteriors més properes els guardonats van ser Rozalén (2021), Chano Domínguez (2020), María Rodríguez Mala Rodríguez (2019) o Christina Rosenvinge (2018).

La guardonada –que actuarà en la cerimònia d’obertura de la Fira del Llibre de Frankfurt el 18 d’octubre– és una de les artistes més prolífique­s i versàtils de l’escena cultural catalana i espanyola. Nascuda a Palafrugel­l el 1983, és llicenciad­a en cant jazz per l’ESMUC, tot i que la seva formació musical va començar quan tenia 4 anys, en què va començar a cursar estudis en un ampli rang de matèries.

La seva plataforma de llançament a un nivell popularmen­t visible va ser com a cofundador­a i cantant del grup Las Migas (2004–2010); després va col·laborar intermiten­tment amb el guitarrist­a Toti Soler, i finalment va fer el salt a un escenari més ambiciós amb els àlbums 11 de novembre i Granada, aquest darrer a duo amb Raül Fernández Refree,

que li havia coproduït el primer.

El seu periple musical –amb la influència fructífera dels seus pares Glòria Cruz i Càstor Pérez– s’ha caracterit­zat fins ara per la curiositat, l’amplitud de mires i colors, l’autenticit­at i l’elevat llistó qualitatiu.

Després de treballar amb un quintet de corda durant uns anys, va formar duo amb el pianista menorquí Marco Mezquida, que va acabar amb un àlbum en directe antològic gravat al Blue Note de Tòquio.

Actualment, des de fa un parell d’anys està lligada al projecte Farsa, en què reflecteix i aporta la seva col·laboració amb altres músics i altres arts, com el teatre, el cinema, la dansa, la pintura, la fotografia o la poesia, que ha materialit­zat a l’àlbum Farsa (género imposible).

És precisamen­t en alguns d’aquests altres àmbits artístics en què la carrera profession­al de Pérez Cruz s’ha expandit paral·lelament. En teatre ha treballat al costat de Joan Ollé, Julio Manrique o Lluís Homar, i en dansa, amb Rocío Molina en la memorable Grito pelao.

Ara bé, d’aquesta carrera paral·lela, per dir-ho d’alguna manera, el cinema és l’àmbit en què el reconeixem­ent ha estat més espectacul­ar, ja sigui posant veu a la multipremi­ada pel·lícula Blancaniev­es, de Pablo Berger, o gravant la banda sonora de Cerca de tu casa, d’Eduard Cortés, pel·lícula icònica i molt emotiva sobre els desnonamen­ts, en la qual també participa amb un paper. ●

 ?? Pere Duran / NORD MEDIA ?? La cantant, aquest agost passat
Pere Duran / NORD MEDIA La cantant, aquest agost passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain