La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les cotitzacio­ns dels salaris alts pujaran amb la inflació més un recàrrec

Escrivá negociarà amb la CEOE i sindicats el pla per treure el límit de les pensions

- J um M sd u

Les crítiques de la patronal per augmentar les bases màximes de cotització no intimiden el ministre José Luis Escrivá, que manté els seus plans i fins i tot fa un pas més. Ha explicitat que aquesta serà la norma a partir d’ara: augment anual de les bases màximes en funció de la inflació, més un afegit addicional. Aquest recàrrec extra és el que intentarà pactar amb els agents socials abans que s’acabi l’any per complir amb un dels objectius del pla de recuperaci­ó, treure el límit de la pensions. Una operació que inclou tant elevar les contribuci­ons dels salaris més alts com també incrementa­r la futura pensió que els correspond­rà.

El que el ministre d’Inclusió i Seguretat Social va precisar ahir va ser la intenció d’augmentar cada any les bases màximes en funció dels preus. Que el que ha fet per al 2023 es converteix­i en la norma. “Sempre ha estat així, i el que busquem és predictibi­litat”, va dir Escrivá, que va afegir que entra dins la normalitat. Respecte al dur comunicat amb què va respondre la patronal quan va conèixer aquest augment d’un 8,6% de les bases màximes inclòs als pressupost­os per a l’any que ve, el ministre va dir que era “desconcert­ant i sorprenent... El que volem és posar fi a un passat de sorpreses contínues”.

El que sí que va reconèixer és que no va informar formalment la CEOE sobre aquest increment. “Potser hem donat per fet una cosa que semblava evident”, va acceptar el secretari d’Estat de Seguretat Social, Borja Suárez, però va insistir que, si bé en aquest tràmit no hi ha un procedimen­t establert com en el cas de l’SMI, s’ha parlat del tema.

És un augment que el ministeri va considerar part de la normalitat i que si no es va produir els últims anys va ser pel context de crisi. En aquest sentit, van recordar que si les bases màximes no van augmentar el 2020 i el 2021, i només un 1,7% el 2022, va ser perquè eren temps de pandèmia.

Aquest augment de la cotització de l’any vinent per a les bases màximes afectarà 1,1 milions de treballado­rs, els que guanyen més de 54.000 euros bruts anuals. Suposa per assalariat un increment d’uns 120 euros mensuals, dels quals 100 els assumirà l’empresari, i 20, el treballado­r, segons fonts del Ministeri d’Inclusió. En canvi, els càlculs de la patronal el situen més amunt, en un total anual per treballado­r de prop de 1.950 euros.

Precisamen­t, la pujada de les bases màximes és un dels elements, tot i que no pas el principal, que contribuei­x a un 8,4% d’augment de les contribuci­ons socials que els pressupost­os preveuen per a l’any que ve. Es recaptaran 152.000 milions d’euros en cotitzacio­ns, gairebé 12.000 milions més que la previsió de tancament del 2022. Una part important de l’augment, un 3,8%, correspon a la pujada de les bases de cotització (d’aquest percentatg­e, un 0,4% el proporcion­a l’augment a les bases màximes). Després, cal sumar-hi dos punts més que procedeixe­n del recàrrec que estableix el Mecanisme d’Equitat Intergener­acional, dissenyat per aconseguir uns ingressos extres durant 10 anys i assegurar la sostenibil­itat del sistema. I el 2,6% restant ve per la millora del mercat laboral, cosa que comporta més afiliats i, per tant, més recaptació.

Això és el que toca l’any que ve. Per als següents, s’està a punt de començar a negociar amb els agents socials treure el límit de les pensions. Escrivá en va donar ahir una clau. La seva intenció és que la contribuci­ó de les rendes altes augmenti amb la inflació, més un suplement que s’intentarà pactar. A canvi, per descomptat, també tindran una prestació superior quan arribi el moment de la jubilació.

És un dels objectius fixats al pla de recuperaci­ó, “l’increment gradual de la base de cotització màxima del sistema, compassada d’una adaptació de la pensió màxima”, una adaptació que es farà de manera gradual al llarg de tres dècades i amb coneixemen­t per avançat perquè els agents socials puguin adaptar-s’hi. És el que el ministeri, patronal i sindicats hauran de tractar en una pròxima reunió,

“És desconcert­ant i sorprenent” la reacció de la CEOE a l’augment de la base màxima, diu José Luis Escrivá

Gairebé la meitat de la pujada dels ingressos per cotitzacio­ns es deu a l’alça de les bases màximes i mínimes

 ?? ?? El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, presentant amb el seu equip els pressupost­os del departamen­t
El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, presentant amb el seu equip els pressupost­os del departamen­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain