La Vanguardia (Català-1ª edició)

Transports culpa de la baixa execució l’aturada d’inversions abans del 2018

Raquel Sánchez afirma que Catalunya és la que ha rebut més diners aquest any

- Eduardo Magallón

La culpa de la baixa execució pressupost­ària és de l’herència rebuda. Aquest és un dels missatges que va comunicar ahir la ministra de Transport, Raquel Sánchez, quan va presentar les inversions de l’Estat a Catalunya continguts als pressupost­os del 2023.

Tot i que va eludir quantifica­r quin és el percentatg­e d’execució pressupost­ària a Catalunya aquest any, Sánchez va assegurar que la comunitat catalana és l’autonomia on s’ha invertit més en volum durant els sis primers mesos de l’any en l’àrea de Transports, tant si es té en compte la indemnitza­ció a Abertis (prop de 1.000 milions) com si no. Aquesta inversió, va afegir la ministra, és un 40% superior a la del 2021. Avui s’espera que es publiquin les xifres d’execució, deu dies després del que estava previst.

El problema és que les xifres que té el Ministeri de Transport no són les mateixes que les de la Intervenci­ó General de l’Estat (IGAE). El ministeri té en compte més conceptes, com els relacionat­s amb l’habitatge. Durant els sis primers mesos de l’any passat l’execució pressupost­ària global va ser de 275,6 milions d’euros, cosa que va representa­r un 13,3% del total pressupost­at. L’increment d’un 40% a què es refereix Raquel Sánchez no és sobre aquesta quantitat, sinó sobre el càlcul que fa el ministeri per a l’àrea de Transports. En qualsevol cas, l’any passat va ser quan hi va haver una execució més baixa des que es registren aquestes estadístiq­ues, amb menys d’un 36%.

Per acabar de complicar-ho, les xifres d’execució de la inversió del primer semestre a Catalunya estaran influïdes pel pagament de 1.000 milions d’euros d’indemnitza­ció a la concession­ària de l’AP-7. La ministra va defensar que s’han de tenir en compte, igual que es va fer l’any passat amb el rescat de les autopistes radials de Madrid, que van incrementa­r la inversió prop de 200 milions.

Durant una presentaci­ó a la

Delegació del Govern de Barcelona Sánchez va assegurar que la inversió destinada per a Catalunya per part del seu ministeri equival a un 19,4% de totes les comunitats. La xifra és de 2.980 milions. És una quantitat superior al que es preveu als pressupost­os en el paquet d’inversió regionalit­zable, que s’eleva a 2.309 milions.

Pel que fa al 18% de previsió d’execució pressupost­ària del gestor ferroviari Adif a la província de Barcelona, va assegurar que espera que al final de l’any el percentatg­e sigui superior.

La ministra va recordar la situació de què partia el Govern de Pedro Sánchez quan va assumir el càrrec el 2018 i va dir que han “intentat que la màquina funcionés al màxim” des del 2018. També va recordar que la pandèmia, primer, i la invasió russa d’Ucraïna, després, van afectar el ritme d’execució pressupost­ària. “No podem obviar la situació prèvia de què partíem el 2018, amb actuacions i inversions que en molts àmbits d’infraestru­ctures eren aturades i molts projectes que ni tan sols s’havien començat a redactar”, va dir. “Se sap quin era el posicionam­ent polític respecte a Catalunya” del PP, va assenyalar, i va posar com a exemple la lentitud de les obres de la Sagrera, que “ara ja han superat un 60% del total”.

Per províncies, a Barcelona s’hi preveu una despesa en infraestru­ctures de 1.994 milions d’euros (+5,8%); a Tarragona, de 262 milions (-10,5%); a Girona, de 140 milions (+9%), i a Lleida, de 81 milions (+9,8%). En habitatge, el ministeri preveu destinar 327 milions a Catalunya. A Rodalies hi aniran 1.012 milions, un 20% més que el 2022. ●

Diu que cal incloure els 1.000 milions d’Abertis per l’AP-7, com amb el rescat de les radials a Madrid

La xifra pressupost­ada per a Catalunya s’acosta als 3.000 milions

 ?? !llen / E"E ?? La ministra de Transport, Raquel Sánchez, la setmana passada al Congrés
!llen / E"E La ministra de Transport, Raquel Sánchez, la setmana passada al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain