La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un estudi cabdal

- Xavier Vives

també va estudiar un mecanisme multiplica­dor financer de les crisis segons el qual les friccions informacio­nals al donar crèdit creixen quan el valor net dels actius del deutor es deteriora.

El premi per a Diamond i Dybvig és per haver proposat models teòrics que expliquen quina és la funció dels bancs en una economia moderna: transforma­r dipòsits líquids en préstecs a empreses i famílies a llarg termini, i avaluar i supervisar els crèdits per tal que les inversions donin fruit. La primera funció permet que entre els actius del banc hi hagi inversions que maduren a llarg termini mentre els dipositant­s poden gaudir dels diners a la vista. El problema és que aquesta funció de transforma­ció fa els bancs vulnerable­s a crisis i pànics. Si els dipositant­s pensen que altres dipositant­s retiraran els diners, els primers també ho voldran fer, i el banc farà fallida. Aquest és un equilibri dolent malgrat que n’hi hagi un de bo en què els dipositant­s mantenen la confiança en el banc.

Diamond i Dybvig proposen dos mecanismes per evitar l’equilibri dolent: l’asseguranç­a de dipòsit i la funció de prestamist­a d´últim recurs del banc central. El primer elimina els incentius dels dipositant­s a retirar els diners si perden la confiança en el banc, donat que si no pot pagar ho farà el fons d’asseguranç­a. El segon també els elimina perquè el banc central es compromet a aportar la liquiditat necessària al banc. Aquestes mesures per garantir l’estabilita­t bancària tenen efectes secundaris: poden fomentar la presa de risc dels bancs si pensen que el sector públic els traurà les castanyes del foc si hi ha problemes. La regulació, amb requisits de capital i de liquiditat, s’imposa per evitar-ho.

La teoria proposada per Diamond i Dybvig no és del tot satisfactò­ria perquè, segons l’evidència empírica, les crisis bancàries no són purament de confiança sense relació amb la solvència de les entitats. Noves teories basades en els jocs de complement­arietat estratègic­a han proporcion­at un marc d’anàlisi adequat no només per a les crisis bancàries, sinó també per a les crisis de tipus de canvi i de deute com la de l’euro.

En resum, un premi a un tema cabdal que durant molts anys ha estat menystingu­t per l’anàlisi macroeconò­mica. Aquest premi no s’hauria atorgat molt probableme­nt sense la crisi financera global del 2007-2009.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain