La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern britànic avança la presentaci­ó dels seus plans econòmics

- Rafael Ramos

d’energia de la CNMC. En cas que sigui així, la informació tardarà alguns mesos encara a arribar als clients finals. Com va passar amb la informació de les ofertes, per a la seva posada en marxa, primer la CNMC ha de sol·licitar les dades a les diferents comerciali­tzadores i processar-les. “A més, cal tenir en compte que tant la CNMC com les energètiqu­es acumulen aquest any molts deures pendents de la regulació dictada pel Govern central i la demora per a la posada en marxa de tanta nova legislació és important a tots els fronts”, expliquen fonts del sector.

Aquesta mesura s’inclourà en una dels tres blocs en què el Ministeri de Transició Ecològica ha estructura­t el pla de contingènc­ia acordat amb la Comissió Europea en el qual es recullen mesures per dur a terme una reducció voluntària del consum elèctric.

La modificaci­ó de la factura serà part de les propostes amb què es vol continuar impulsant l’estalvi i l’eficiència energètica. Un segon bloc de mesures seran les que englobin l’aposta de l’economia espanyola per la transició de les energies fòssils a les renovables amb ajuts per incentivar també gasos verds i l’hidrogen, com a gran aposta de futur per a la indústria. Pel que fa a les mesures concretes per afrontar la contingènc­ia del pròxim hivern, la vicepresid­enta tercera, Teresa Ribera, va explicar la setmana passada, en una jornada sobre el sector organitzad­a pel PSOE, que “la contingènc­ia espanyola no és el desproveïm­ent, com li passa a Alemanya, sinó com fa front de manera solidària a les demandes del mercat únic europeu”, és a dir, com aconseguei­x respondre a les demandes d’energia de Portugal i França sense que el cost d’aquestes exportacio­ns el pateixin, en excés, només els consumidor­s espanyols. ●

Amb la pistola dels mercats apuntant-lo al front, el ministre d’Economia britànic, Kwasi Kwarteng, s’ha vist obligat a avançar gairebé un mes la presentaci­ó del seu pla financer, a base de retallades, per cobrir el forat que ha deixat a les arques del Tresor el pla d’ajuts energètics i la reducció dels impostos. L’anunci serà a Halloween i no es descarta que es converteix­i en una història d’horror, perquè anirà acom

Molts diputats conservado­rs amenacen amb un motí si Truss redueix els subsidis socials

panyat de l’informe de l’Oficina de Responsabi­litat sobre la salut dels comptes de l’Estat.

L’esperat anunci es farà pocs dies abans que el Banc d’Anglaterra digui quant apuja els tipus d’interès per intentar frenar la inflació i la caiguda de la lliura, que s’ha estabilitz­at però continua feble als mercats monetaris pels dubtes que inspira l’estratègia econòmica de l’Administra­ció Truss (impulsar el creixement econòmic tant sí com no, baixant impostos i obrint una de nova era d’austeritat).

L’esperança del Govern és que les retallades en els pressupost­os de gairebé tots els ministeris que plantejarà Kwarteng inspirin prou confiança en els inversors perquè l’increment dels tipus sigui moderat, i d’aquesta manera el cost de les hipoteques no pugi encara més en plena crisi del cost de la vida (els salaris han baixat en termes reals al Regne Unit respecte a fa quinze anys, abans de la caiguda de Lehman Brothers).

Però la primera ministra Truss, la popularita­t de la qual ha anat per terra, tindrà enormes problemes per vendre aquestes retallades als mateixos diputats del seu partit, molts dels quals conspiren obertament per provocar la seva caiguda, facilitar la tornada de Boris Johnson o –més probableme­nt– d’una figura d’unitat que freni l’hemorràgia de vots de cara a les eleccions de finals del 2024. El Labour porta actualment entre vint i trenta punts d’avantatge en els sondejos.

Particular­ment controvert­it és el desig de Truss d’apujar aquest any els subsidis socials no al nivell de la inflació (10%) sinó de l’increment dels sous dels funcionari­s (5%), cosa que significar­ia una retallada en termes reals dels ingressos d’un sector de la població que aquest hivern tindrà conflictes per menjar i encendre la calefacció. Un sector dels conservado­rs –incloent-hi membres del gabinet– pensen que és una bogeria en combinació amb la reducció d’impostos als rics. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain