La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ‘start-up’ d’entregues ultraràpid­es Getir ultima la compra de Gorillas

- Blanca GispeRt

problemes de proveïment. En regions com l’Illa de França (París i entorns), el problema és més urgent i ha obligat a reservar algunes gasolinere­s per a vehicles sanitaris i d’urgència.

El paisatge és sempre el mateix: gasolinere­s segellades, tanques a l’entrada i rètols advertint que no hi ha carburant, i d’altres on les cues s’estenen centenars de metres, de vegades col·lapsant vies ràpides com l’autopista perifèrica parisenca. En alguns casos només serveixen un producte, com la gasolina de 98 octans, la més cara.

Mentre milions de francesos, molts dels quals depenen del vehicle per treballar, començaven la setmana en aquesta situació, el Govern gairebé en ple, inclosa la primera ministra, Elisabeth Borne, era a Alger per invertir en la millora de les relacions bilaterals amb un dels grans productors de gas natural. A la tornada a París, Borne tenia previst reunir-se amb urgència ahir a la nit amb els quatre ministres afectats per la crisi dels carburants.

Fa dies que el Govern assegura que la situació s’alleujarà gràcies a les importacio­ns des de Bèlgica, Holanda i Luxemburg i al recurs a les reserves estratègiq­ues. En realitat, la crisi s’ha aguditzat, en part per la por dels ciutadans de quedar-se amb els dipòsits secs i l’assalt a les gasolinere­s.

El president de la República, Emmanuel Macron, de visita a la regió del Mayenne, va instar ahir empreses i sindicats a mostrar “un esperit de responsabi­litat”. “El bloqueig no és una manera de negociar”, va afegir.

El sindicat més combatiu és, com sempre, la Confederac­ió General del Treball (CGT), lligada històricam­ent als comunistes. La CGT ha perdut molt del pes que tenia però encara conserva influència. ●

Dos gegants del repartimen­t ultraràpid podrien convertirs­e en un. La plataforma turca Getir està mantenint converses avançades per adquirir Gorillas, el seu rival alemany. Es tracta d’una operació que suposaria una gran concentrac­ió al sector, que va irrompre a Europa fa dos anys amb l’objectiu d’entregar la compra del súper en només deu minuts.

Segons fonts consultade­s per Bloomberg, Gorillas hauria mantingut converses amb

Les dues apps van irrompre al mercat fa tot just 2 anys i han retallat plantilla aquest any

diverses companyies del sector i, finalment, s’hauria decantat per l’oferta de Getir, que proposa el desemborsa­ment d’efectiu i de capital per tancar la transacció.

Getir es convertiri­a en el principal operador europeu set anys després del seu naixement a Istanbul. Des d’aleshores l’empresa s’ha expandit al Regne Unit adquirint Weezy; a França, comprant Frichti, i a Itàlia, Portugal i Espanya. De fet, en aquest país hi va aterrar l’any 2021 amb l’adquisició de la start-up barcelonin­a Blok, fundada per l’emprenedor Hunab Moreno.

Al llarg d’aquest temps Getir s’ha expandit ràpidament gràcies a la injecció de capital risc. A començamen­t d’aquest any va aconseguir gairebé 700 milions d’euros en una macroronda d’inversió en què va obtenir 12.000 milions de valoració (l’equivalent a 12 unicorns). Però el panorama va canviar a causa de la pujada dels tipus d’interès, la caiguda de les borses i la hiperinfla­ció. Al maig la companyia anunciava la retallada d’un 14% de la seva plantilla, un indicador dels ajustos que esperaven aquest flamant sector.

A principis de l’estiu Gorillas –que recentment havia assolit l’estatus d’unicorn amb 3.000 milions de valoració– també va anunciar una retallada de plantilla severa i el replanteja­ment de les seves operacions en diversos països, entre els quals hi havia Espanya, on va anunciar un ERO a un 40% dels treballado­rs i la intenció de continuar operant juntament amb un soci local. A finals d’estiu Gopuff, el rival dels Estats Units, també va anunciar la retirada d’Espanya i l’acomiadame­nt de 188 persones.

Però Getir encara té caixa disponible de la ronda aconseguid­a a inicis d’any i, en aquest context de contenció, hauria vist l’oportunita­t d’adquirir Gorillas a bon preu. Aquesta operació també reforçaria la tesi que al mercat del delivery només hi ha espai per a pocs. La integració de les dues empreses faria l’operació més eficient en un sector en què els marges solen ser ajustats. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain