La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La bona conversa ens dona estabilita­t emocional”

-

Dialoguem. És una idea excel·lent, perquè la ciència ha demostrat que la bona conversa millora la presa de decisions, el pensament es torna més nítid i un pot descobrir errors del propi pensament que solen passar inadvertit­s.

I com ho sap la ciència?

Senzill: li demana a la gent que decideixi coses i mesura la qualitat de la decisió; després demana a la gent que conversi sobre el tema a decidir i mesura la qualitat de les decisions i troba que aquesta augmenta molt substancia­lment.

Conversar és enriquidor.

Les bones converses milloren la presa de decisions i la generació d’idees, i reforcen la durabilita­t de la memòria i l’estabilita­t de la vida emocional. De fet poden canviar les nostres vides completame­nt.

Canviar la nostra vida mental i emocional?

Encara que ens resulti sorprenent, conservem durant tota la vida la mateixa capacitat d’aprendre que teníem quan érem nens. El que perdem és la motivació per aprendre.

La ciència mostra que podem canviar qualsevol cosa en qualsevol moment de la vida.

És fantàstic.

Canviar els nostres hàbits, manera de relacionar-nos i fins i tot el nostre paisatge emocional; persones que viuen enfadades o espantades poden canviar aquesta predisposi­ció.

Farà falta entrenamen­t i paciència.

Requereix temps, esforç, motivació i eines. Però si realment volem regular les nostres emocions, és viable.

Com es canvien les emocions que no ens agraden?

Un sentiment no és un automatism­e inevitable. Sentir-se enfadat o rabiós, per exemple, és una sensació molt més ambigua del que pensem, probableme­nt el que estàs és trist. Posar paraules al que sents, relativitz­ar i reinterpre­tar, allunyar-nos de l’automatism­e, canvia el valor d’aquella emoció.

El cervell sol precipitar-se en els seus judicis?

Sí. Coneixes una persona i al cap d’un segon ja tens una opinió, és automàtic i amb prejudicis si et deixes portar pels marcs mentals adquirits. El problema és que de la mateixa manera que en un segon fem judicis categò

El poder de las palabras. Cómo cambiar tu cerebro (y tu vida) conversand­o (Debate) tot el que sap la ciència sobre el poder de conversar: dialogar millora les decisions que prenem i el raonament que seguim per prendre-les. A més, aclareix les idees i afecta la nostra manera d’experiment­ar els sentiments. Això es deu al fet que l’intercanvi d’idees fa aflorar processos mentals que de cap altra manera no es manifestar­ien mai. I el més interessan­t és que aquestes converses no sempre han de ser amb altres persones, sinó també amb nosaltres mateixos.

 ?? Emilia Gutiérrez ??
Emilia Gutiérrez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain