La Vanguardia (Català-1ª edició)

Illa insta el president a ratificar al Parlament la disposició a l’acord

El PSC no veu diferència en la posició d’Aragonès per aprovar els comptes

- Luis B. García

Amb Junts posant condicions impossible­s a l’eventual suport als pròxims pressupost­os, al Govern no li queda cap altra via que comptar amb la complicita­t dels socialiste­s i també amb la d’En Comú Podem. Si Pere Aragonès vol evitar la pròrroga dels actuals comptes pot comptar amb el suport de Salvador Illa, que a canvi espera que el president aclareixi el camí i digui clar i net al Parlament que vol la seva ajuda.

Els socialiste­s volen proves i de moment no volen veure cap diferència entre el veto que va imposar Junqueras a un acord amb el PSC i les paraules d’ahir del president, que va deixar la porta oberta a comptar amb el primer partit de la Cambra catalana si Junts finalment es descarta.

De fet, recorden ben bé aquest veto que, no obstant això, ha estat enterrat per acordar qüestions com la renovació de càrrecs que depenen del Parlament i la llei del català a les escoles.

Al PSC recorden que el president és Pere Aragonès, no pas Oriol Junqueras i, per tant, els pressupost­os són cosa del primer i depenen de l’interès que tingui a sostenir el seu renovat gabinet.

Fins ara els socialiste­s no han rebut cap senyal des del Govern que suposi un canvi de guió, però estan disposats a donar suport als nous comptes sense provocar gaires problemes si Aragonès aclareix l’escenari. Al·leguen que aquesta mateixa setmana el Govern assegurava que no descartava prorrogar els

Els socialiste­s remeten una carta afable a la consellera Mas per inaugurar el procés de diàleg

pressupost­os i que ahir el president continuava consideran­t els postconver­gents i els comuns com a socis prioritari­s.

Admeten que Aragonès té unes formes més suaus que

Junqueras, però esperen que el president ratifiqui la seva disposició a l’acord al ple del Parlament de la setmana que ve, en què donarà compte de la remodelaci­ó del Govern.

Els d’Illa creuen que encara hi ha temps per aprovar els pressupost­os abans que s’acabi l’any si el Consell Executiu els donés el vistiplau i entressin a la Cambra catalana entre la segona i la tercera setmana d’octubre. D’aquesta manera podrien tramitar-se per la via d’urgència, tal com va passar l’any passat, i convalidar-se a finals de desembre. Es basen en el fet que l’anterior conseller, Jaume Giró, els va assegurar que els comptes estaven a punt, però “veurem quina és la voluntat d’Aragonès", va citar ahir la portaveu del PSC, Alícia Romero.

De moment, els socialiste­s deixen una mostra de bona voluntat. Entre les cartes de cortesia que van remetre ahir als nous consellers, Romero en va remetre una d’especialme­nt afable a la nova consellera d’Economia, Natàlia Mas. Hi reitera la predisposi­ció a iniciar el diàleg i a contribuir amb un compendi de propostes aprovades pel govern alternatiu d’Illa.

A ningú no li passa per alt que el camí dels pressupost­os catalans es creua amb el dels comptes de l’Estat, en què el Govern central necessita el suport d’ERC, i que Aragonès requereix que la taula de diàleg entre governs doni fruits abans que s’acabi l’any. Tot i que el PSC desvincula les comeses, admeten que la bona marxa donaria oxigen a tots en un moment polític i econòmic complicat. ●

 ?? nric Fontcubert­a / EFE ?? El primer secretari del PSC, Salvador Illa, presidint la reunió extraordin­ària de l’executiva de dilluns
nric Fontcubert­a / EFE El primer secretari del PSC, Salvador Illa, presidint la reunió extraordin­ària de l’executiva de dilluns

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain