La Vanguardia (Català-1ª edició)

Montero apuja l’impost de plusvàlua i eleva els coeficient­s fins a un 50%

Els pressupost­os inclouen més càrregues als compradors des del 2016 fins al 2018

- Fernando H. Valls

Qui va comprar el seu habitatge entre el 2016 i el 2018 i decideixi vendre’l al llarg del 2023 veurà un increment més gran de l’impost de plusvàlua que si hagués adquirit una propietat durant el boom immobiliar­i. El Govern central ha actualitza­t al projecte de llei de pressupost­os de l’any que ve els coeficient­s màxims del tribut sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, amb augments dels coeficient­s fins a un 50%. Ho ha fet per adaptar la taxa municipal a l’evolució del mercat immobiliar­i, expliquen fonts del Ministeri d’Hisenda, i elevar la pressió sobre els que hagin obtingut una plusvàlua més gran. Es manté la màxima que si no hi ha increment del valor no s’ha de pagar l’impost.

La polèmica plusvàlua municipal depèn de la quantitat d’anys de possessió d’una propietat, bé després d’una operació de compravend­a, una herència o una donació. Per complir amb el mandat del Tribunal Constituci­onal, que va tombar l’antic càlcul de l’impost i va haver d’obligar el Govern a legislar d’urgència per un buit legal, el Consell de Ministres va aprovar un decret el novembre del 2021 en què plantejava dues possibilit­ats per recuperar aquesta taxa: que la base imposable sigui el resultat de la diferència entre el valor de transmissi­ó i el d’adquisició d’un terreny, o que s’obtingui a través d’un nou càlcul aplicant els coeficient­s esmentats. En el segon cas, el tipus impositiu s’obté del resultat de multiplica­r el valor cadastral d’una propietat per un barem que varia depenent del moment en què s’hagi adquirit una propietat. És el que Hisenda ha actualitza­t.

La filosofia general que aplica el Govern és que no hauria de pagar el mateix tipus impositiu un propietari que va adquirir el seu habitatge durant el boom immobiliar­i, amb preus alts i, per tant, havent obtingut una menor plusvàlua en la seva operació, que un altre que la va adquirir en un moment vall del mercat.

La novetat fiscal prevista als pressupost­os de l’any que ve, de què María Jesús Montero no havia informat en la presentaci­ó de la setmana passada, és que els coeficient­s esmentats seran els més alts per als que van adquirir un habitatge durant els anys 2016, 2017 i 2018. El multiplica­dor màxim que s’aplicarà durant aquest període de generació de l’increment de valor del terreny serà d’un 0,18 (per al 2016 i el 2018) i d’un 0,19 (per al 2017). En el cas del 2015, l’alça aplicada al coeficient és d’un 50%, perquè passa d’un 0,10 a un 0,15. Per a les propietats adquirides el 2016, el coeficient puja d’un 0,09 a un 0,12.

Per a les adquisicio­ns de propietats fetes durant el 2019, el coeficient serà d’un 0,17, mentre que les operacions tancades el 2020, el 2022 i el 2023 tindran un corrector d’un 0,15. Per a les compres del 2021, en plena pandèmia, la xifra multiplica­dora baixarà a un 0,14. Durant el citat boom immobiliar­i, el coeficient aplicat varia d’un 0,12 a un 0,09. Aquesta xifra mínima serà efectiva per a les tinences des dels anys 2008 i fins al 2014. El coeficient pot assolir un 0,45 si l’adquisició de la propietat va ser fa vint anys o més. La plusvàlua puja a la majoria d’anys d’antiguitat de l’operació, però també hi ha casos en què el coeficient multiplica­dor es redueix, com a les operacions del 2021 i el 2020.

La plusvàlua és un impost municipal. Hisenda en fixa el marc general, però els ajuntament­s poden corregir fins a un 15% a la baixa els valors cadastrals del sòl en funció del grau d’actualitza­ció. Els consistori­s també poden decidir quin tipus apliquen a les plusvàlues, i fins i tot poden reduir-lo a zero. Els coeficient­s s’aniran modificant cada any a través dels diferents pressupost­os, diuen des d’Hisenda. ●

Es manté la màxima que si no hi ha increment del valor no s’ha de pagar el tribut

 ?? Chema Moya / EFE ?? La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, durant la presentaci­ó dels pressupost­os
Chema Moya / EFE La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, durant la presentaci­ó dels pressupost­os

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain