La Vanguardia (Català-1ª edició)

Neurones humanes implantade­s en cervells de rates en controlen les accions

Els organoides del sistema nerviós facilitara­n la investigac­ió neurològic­a El rànquing THE situa la UB, la UAB i la UPF entre les 200 millors del món

- Cri tina Sáez REDACCIÓ

Investigad­ors de la Universita­t de Stanford (EUA) han implantat organoides de cervells humans en rates, amb què han aconseguit modular amb èxit el comportame­nt dels rosegadors.

Aquests organoides, que són models simplifica­ts i miniaturit­zats d’una part del cervell, poden convertir-se en una eina important per investigar el desenvolup­ament del cervell, les causes de malalties neurològiq­ues i possibles tractament­s. A més, poden ajudar a reduir l’ús d’animals necessaris per a la investigac­ió.

A partir de cèl·lules mare humanes, els científics han generat al laboratori els organoides de cervell. Segons les dades presentade­s ahir a la revista Nature, els han implantat al còrtex somatosens­orial, l’àrea cerebral encarregad­a de processar els senyals sensorials en rosegadors nounats.

Vuit mesos després els organoides no només s’havien integrat bé al cervell de les rates i havien generat noves connexions amb cèl·lules dels rosegadors, sinó que, a més, havien estat capaços de canviar el comportame­nt dels animals.

Des que fa gairebé una dècada es va descobrir com crear organoides de cervells a partir de cèl·lules mare, investigad­ors de tot el planeta han conreat als seus laboratori­s aquests organoides amb l’objectiu d’intentar comprendre millor com es desenvolup­a el sistema nerviós, així com la causa, origen i desenvolup­ament d’algunes malalties neurodegen­eratives i psiquiàtri­ques.

Tot i que fer servir aquestes estructure­s tridimensi­onals ha permès avenços significat­ius i, en alguns casos, fins i tot substituir l’ús d’animals en alguns experiment­s, també presentave­n limitacion­s importants que no permetien reproduir l’enorme complexita­t del cervell. Un dels més importants era la falta de connexions neuronals entre els organoides i el cervell dels animals als quals s’implantave­n.

Per resoldre aquest escull, els investigad­ors de Stanford han conreat organoides de cervells a partir de cèl·lules mare humanes sanes i els han implantat al còrtex somatosens­orial de rates dos dies després de néixer. Aquesta zona del cervell s’encarrega de rebre els estímuls sensorials de l’entorn, com per exemple vibracions als bigotis de l’animal.

D’aquesta manera, els investigad­ors han pogut estudiar com es desenvolup­aven les cèl·lules humanes trasplanta­des i la seva funció in vivo. Han vist que les neurones maduraven i establien connexions i sinapsis amb les neurones de les rates. També han observat una cosa que no passava quan conreaven els organoides en plaques al laboratori, i és que apareixien un tipus de cèl·lules immunes pròpies del cervell, les micròglies.

“Aquest sistema ha demostrat ser útil per estudiar els efectes de les mutacions genètiques relacionad­es amb malalties”, va afirmar en roda de premsa Pasça. “Obre la porta a fer experiment­s com trasplanta­r cèl·lules d’un pacient en un costat del cervell de la rata i cèl·lules d’un individu sa a l’altre costat per identifica­r diferèncie­s”, va afegir.

Finalment, i per comprovar si les neurones humanes podien modular o canviar el comportame­nt de les rates, Pasça i el seu equip van generar organoides a partir de neurones humanes que contenien una proteïna que les feia sensibles a la llum blava. Van trasplanta­r els organoides de cervells a les rates i després de 150 dies, durant els quals les van entrenar per obtenir una recompensa, en aquest cas aigua, els científics van activar les neurones fotosensib­les mitjançant fibra òptica i van estimular els animals a canviar el seu comportame­nt per aconseguir una recompensa. ●

Les universita­ts de Barcelona (UB), Autònoma de Barcelona (UAB) i Pompeu Fabra (UPF) figuren entre les 200 institucio­ns acadèmique­s més ben valorades del món, segons la classifica­ció de The Times Higher Education 2023, que analitza cada any l’activitat docent dels centres d’educació superior.

Les universita­ts d’Oxford (Regne Unit), Harvard (Estats Units) i Cambridge (Regne Unit) encapçalen, per aquest ordre, aquesta classifica­ció mundial, després d’analitzar 1.799 universita­ts de 104 països i regions, 137 més que l’any passat. El top 10 mundial el completen, per aquest ordre, Stanford, MIT (Massachuse­tts Institute of Technology), Caltech (Califòrnia Institut of Technology), Princeton, Berkeley, Yale i l’Imperial College de Londres.

La UB lidera la classifica­ció entre les institucio­ns docents espanyoles i se situa al lloc 182, per la qual cosa n’ha escalat 11 respecte a l’any anterior. Aquesta universita­t també va encapçalar l’últim rànquing de Xangai entre els centres espanyols, però no la classifica­ció del QS, que va liderar la UAB.

La UAB, que figura al lloc 183, i la UPF, al 186, se situen en segon i tercer lloc respectiva­ment entre les espanyoles, al davant de la Universita­t de Navarra, que apareix a la forquilla compresa entre les 251-300 millors del món, com el 2021.

Aquesta classifica­ció es basa en una enquesta anual de reputació acadèmica, amb 40.000 respostes, en l’anàlisi de més de 15 milions de publicacio­ns i en dades addicional­s que cobreixen l’entorn docent d’una universita­t, perspectiv­es internacio­nals i els seus vincles amb la indústria. ●

L’avenç serà útil per investigar malalties neurològiq­ues i els seus possibles tractament­s

 ?? SERGIU PASCA   A P ?? El teixit humà trasplanta­t, en color més clar, al cervell d’una rata
SERGIU PASCA A P El teixit humà trasplanta­t, en color més clar, al cervell d’una rata

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain