La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin proposa a Erdogan un centre de distribuci­ó del gas rus a Turquia

- Gonzalo Aragonés Moscou. Correspons­al

Mentre els països de la Unió Europea intenten reduir el consum d’energia russa, Moscou es mou per donar sortida a la seva producció i, de passada, temptar el continent perquè n’hi compri. Una solució és crear un centre de distribuci­ó a Turquia, com ahir va proposar oficialmen­t el president rus, Vladímir Putin, al seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan.

Els dos líders es van reunir a Astanà, capital de Kazakhstan, aprofitant la celebració de la Cimera de la Conferènci­a d’Interacció i Mesures de Confiança a Àsia. Putin va presentar a Erdogan una iniciativa de què el cap del Kremlin ja va parlar dimecres al fòrum Setmana Russa de l’Energia, celebrat a Moscou.

Turquia es va mostrar “bastant interessad­a” en la proposta , va dir després de la trobada Dmitri Peskov, portaveu de Putin. “Els mandataris han donat instruccio­ns per estudiar-ho amb rapidesa”, va afegir.

L’objectiu és utilitzar el centre de distribuci­ó en territori turc per enviar gas a tercers països, especialme­nt europeus.

Putin va dir a Erdogan que Turquia és la millor ruta per redirigir els subministr­aments als clients de la Unió Europea després de les fugues al gasoducte Nord Stream, al mar Bàltic. El president rus ja va dir dimecres que Moscou podria redirigir els subministr­aments destinats als dos Nord Stream cap a Turquia.

El gasoducte Turkish Stream, que s’ha estès pel fons del mar Negre, porta actualment gas rus a Turquia i a diversos països del sud i l’est d’Europa.

Les misteriose­s explosions del mes passat contra els dos Nord Stream, que tant Rússia i Occident atribueixe­n a un sabotatge de l’altra part, suposen un altre cop dur a la seguretat energètica d’Europa, sotmesa a una alarmant pujada de preus des que va començar la invasió russa d’Ucraïna.

El nou projecte també pot servir per determinar els preus del gas. “Avui aquests preus són exorbitant­s, i podríem regular-los fàcilment a un nivell de mercat normal sense matisos polítics”, va afirmar Putin.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain