La Vanguardia (Català-1ª edició)

El “valor simbòlic” de Liliana Segre

La superviven­t de la Xoà va presidir la primera sessió al Senat italià

- Roma Correspons­al

El destí ahir va voler que qui proclamés el nou president del Senat italià, Ignazio La Russa, de Germans d’Itàlia, fos la senadora vitalícia Liliana Segre, superviven­t de l’Holocaust, que va presidir la primera sessió en substituci­ó de l’expresiden­t Giorgio Napolitano, absent per motius de salut, com a membre de més edat de la Cambra.

En un discurs emocionant, Segre, de 92 anys, va subratllar el simbolisme de la seva participac­ió quan Itàlia està a punt de viure el centenari de la Marxa sobre Roma, que va portar al poder Benito Mussolini. “El valor simbòlic d’aquesta circumstàn­cia agitada s’amplifica en la meva ment perquè, veuran, en la meva època, l’escola començava a l’octubre. És impossible no sentir una mica de vertigen recordant aquella mateixa nena que un dia com aquest del 1938, desconsola­da i perduda, va ser obligada per les lleis racials a deixar buit el seient a l’escola, i ara es troba per un estrany destí al seient més prestigiós del Senat”, va remarcar davant els presents.

Segre va ser una dels 776 nens italians que van ser deportats al camp de concentrac­ió d’Auschwitz-Birkenau. Només en van sobreviure 25. Ha dedicat gran part de la seva vida a explicar els horrors de l’Holocaust a les escoles. El 2019 Itàlia va assumir amb vergonya que havia de portar escorta policial pels 200 missatges intimidato­ris que rebia cada dia.

El seu testimoni va provocar l’ovació de tota la Cambra Alta. També va aplaudir La Russa, que li va regalar unes flors. Ahir tothom recordava que la casa de l’exmilitant postfeixis­ta era plena de records de Mussolini.

 ?? CregorioBo rgia / lP ?? Liliana Segre al Senat
CregorioBo rgia / lP Liliana Segre al Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain