La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una bomba en un autocar militar sirià mata 18 soldats a prop de Damasc

- Jordi Joan Baños Istanbul. Correspons­al

Un atemptat contra un autocar de l’exèrcit sirià va fer ahir almenys 18 morts i 27 ferits a prop de Damasc. L’explosiu, col·locat a l’interior del vehicle, hauria esclatat quan passava per la localitat d’Al-Sabura, a l’autopista que uneix la capital siriana amb Beirut. És el quart atemptat contra autobusos militars a Síria els últims dotze mesos. Malgrat que fins ahir a la nit l’acció terrorista no havia estat reivindica­da, altres vegades l’autoria ha estat reclamada per l’Estat Islàmic (EI), que continua amagat en zones de l’est del país fora del control del Govern de Damasc.

Al juny una altra bomba va matar 13 soldats a Al-Raqqa, i al març, 15 més a Palmira. Fa un any hi va haver l’últim gran atemptat a Damasc, de les mateixes caracterís­tiques, amb 14 militars morts.

La bomba d’ahir va esclatar poc després que forces de l’exèrcit s’enfrontess­in amb presumptes terroriste­s de l’Estat Islàmic a la província de Deir ez-Zor, amb el resultat d’una quinzena de morts, entre soldats, gihadistes i civils. L’origen dels combats estaria en un atac previ de l’EI contra dos nuclis de població al desert d’Abu Kamal, a prop de la frontera amb l’Iraq.

L’ona expansiva de tot això, sens dubte, ha arribat a Astana, al Kazakhstan, on precisamen­t ahir es reunia el gran valedor del dictador sirià Baixar al-Assad, Vladímir Putin, amb dos dels grans valedors de la rebel·lió islamista armada que va intentar fer-lo caure, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, i l’emir de Qatar. Síria ha estat, precisamen­t –amb Líbia i Ucraïna– un dels tres grans temes sobre la taula. Sense oblidar el gas i el petroli, amb Putin oferint a Turquia la possibilit­at de convertir-se en el gran nus de distribuci­ó i negociació del gas rus a Europa –amb els gasoductes Nord Stream gairebé fora de joc– gràcies al Turkstream, que va entrar en servei el 2020.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain