La Vanguardia (Català-1ª edició)

Condemnat a pagar mil milions de dòlars per haver negat una matança escolar

- Franc sc P irón Nova York. Correspons­al

El comunicado­r Alex Jones no sembla estar gaire penedit de les seves mentides. Després de rebre a l’agost la condemna judicial d’abonar gairebé 50 milions de dòlars d’indemnitza­ció a una família que va perdre un fill en la matança de l’escola Sandy Hook, a Newtown (Connecticu­t), el propietari d’Infowars va tornar a la càrrega fa unes quantes setmanes.

“Qui sap què hi va passar, allà?”, va dir a la seva audiència fa uns quants dies, tornant a insinuar que la matança en què van perdre la vida 20 nens i 6 educadors era un muntatge del govern.

No mostra contrició. Així, un jurat de Connecticu­t va ordenar ahir que Jones pagui 965 milions de dòlars a les famílies de vuit víctimes més de la Sandy Hook pel patiment causat durant anys en què va predicar que aquella matança havia estat en un plató cinematogr­àfic. Entre els beneficiar­is també figura un agent de l’FBI que hi va anar en resposta a l’atac.

El comunicado­r insistia que la matança de Newtown va ser un muntatge del govern amb actors

Aquest veredicte suposa la compensaci­ó monetària més important concedida en una batalla legal de múltiples fronts per part de les famílies, que responsabi­litzen Jones de propagar falsedats sobre el tiroteig del 2012. El conspirado­r va afrontar responsabi­litats per difamació, per causar de manera intenciona­l angoixa emocional i per la violació de la llei estatal de pràctiques comercials deslleials creant la falsa narrativa que la matança no va existir.

Els denunciant­s van argumentar que Jones va acumular milions de dòlars en beneficis per ingressos per publicitat als seus programes, mentre que les famílies patien amenaces i assetjamen­t dels que creien en la paraula del conspirado­r i les acusaven de falsejar la mort dels seus fills. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain