La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nou Govern, i ara què?

- Carles Mundó

Agrans mals, grans remeis. El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, en va tenir prou amb 48 hores per tancar la crisi de govern provocada per la decisió del 56% de la militància de Junts per Catalunya d’abandonar l’Executiu i refugiar-se a l’oposició. La sortida de Junts del Govern és tan legítima com sorprenent, encara que vist des de la distància la cosa sembla més un mal càlcul per mirar d’apaivagar les diferèncie­s polítiques internes que una altra cosa. I ja se sap que els errors, en política, se solen pagar molt cars.

El president Pere Aragonès és un corredor de fons. Ja ho va demostrar amb el seu tarannà conciliado­r com a vicepresid­ent durant la complexa presidènci­a de Quim Torra, que no va estar exempta de turbulènci­es. I ara ho ha tornat a demostrar després d’aguantar el pols que li va fer el seu soci de coalició quan, amb la solemnitat que dona la tribuna del Parlament, el van comminar a sotmetre’s a una qüestió de confiança per tractar d’acorralar-lo políticame­nt. El president es va plantar i Junts va fer la resta.

Aquesta setmana ha pres possessió el nou Gabinet, que ha sorprès a molta gent per la rapidesa amb què s’ha configurat i per la consistènc­ia dels perfils, incorporan­t cares visibles que tradiciona­lment s’identifica­ven amb altres espais polítics, com l’històric alcalde socialista de Girona i exconselle­r Joaquim Nadal, el veterà diputat que va militar a Convergènc­ia Carles Campuzano i l’exlíder de Podem a Catalunya Gemma Ubasart. En la forma també hi ha el missatge i està clar que el Govern liderat pel president Aragonès pretén transmetre la seva voluntat d’aglutinar la centralita­t política, en línia del que fa el seu partit, Esquerra Republican­a de Catalunya, sumant actius d’orígens molt diversos. Ho va fer amb Ernest Maragall, que va guanyar les últimes eleccions a Barcelona, o amb l’actual conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i molts d’altres.

És cert, en canvi, que aquesta visió àmplia del Govern no té correspond­ència, per ara, amb una majoria àmplia de suports parlamenta­ris, cosa que obligarà a l’executiu i a ERC a esforçar-se en cada votació para aconseguir els vots necessaris en una inevitable geometria variable, formant unes majories o unes altres en funció del tema i del moment i donant per descomptat que hi haurà votacions que perdran. De dificultat­s no els en faltaran, encara que una de les coses bones d’aquesta nova etapa és que s’acabarà el soroll al Palau de la Generalita­t i la notícia habitual ja no seran les trifulgues entre socis sinó l’acció de govern que duguin a terme totes les conselleri­es. En el que queda de legislatur­a, totes les discrepànc­ies i la pirotècnia política quedaran reservades per al Parlament mentre el Govern governa.

En aquest nou context cal veure quin serà el paper que tindrà cada partit a partir d’ara, especialme­nt Junts, que s’haurà de fer un lloc a l’oposició. Més enllà de la previsible retòrica sobre la rendició i la renúncia a l’objectiu de la independèn­cia, jugant amb l’equívoc que només amb Junts ja seríem una república, si se situen al no a tot corren el risc de caure en la irrellevàn­cia perquè renunciara­n a ser útils en un moment social i econòmic complicat. Una bona prova serà la seva posició en relació amb els pressupost­os que va deixar embastats el conseller d’Economia sortint, Jaume Giró, que va defensar sense complexos l’opció de continuar governant.

Després del sisme viscut a l’espai independen­tista, tothom dona per fet que el gran beneficiat és el PSC. Potser, si demà se celebressi­n eleccions, guanyarien els de Salvador Illa sense quedar gaire destacats, encara que el seu problema seria la manca de suports per tenir majoria. L’experiènci­a demostra que la sort del PSC depèn de la sort del PSOE a la Moncloa i, tal com estan les coses, el més prudent seria deixar el cava a la nevera perquè Pedro Sánchez governa en minoria i ha tingut patacades sonores a Madrid i Andalusia.

En política, llevat d’excepcions, sempre sol ocórrer el que és més probable que ocorri. A l’espera del paper que adopti Junts, que presumible­ment prioritzar­à que Esquerra tingui com més derrotes millor, és evident que la falta de majoria al Parlament també es dona en altres àmbits, com el Congrés de Diputats o l’Ajuntament de Barcelona. Potser serà en aquest joc de miralls on la geometria variable farà la seva màgia i s’aprovaran els pressupost­os. Exactament el mateix que ja va passar l’any passat.

La pirotècnia política quedarà reservada per al Parlament mentre el Govern governa

 ?? ??
 ?? GENERALITA­T DE CATALUNYA / EP ??
GENERALITA­T DE CATALUNYA / EP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain