La Vanguardia (Català-1ª edició)

Supervivèn­cia i amors impossible­s

- Lluís Bonet Mojica

Girasoles silvestres

Direcció: Jaime /osales

Intèrprets: Anna Castillo, 0riol .la, 1uim 23ila, Carolina 4uste, Manolo Solo Producció: Espanya i Fran5a, 2022. Drama cineasta habitual al Festival de canes, en què va ser premiat per la seva òpera prima Las horas del día (2003) i després per Bonica joventut (2014), el seu cinquè llargmetra­tge, Jaime rosales (barcelona, 1970) sempre surt dels transitats senders del cinema comercial mancat d’ambició per endinsar-se en terrenys recòndits, tant en l’aspecte argumental com l’estilístic. Quatre anys després de Petra, en què debutava com a actor el septuagena­ri Joan botey serra i pel·lícula guanyadora de cinc premis Gaudí, rosales torna a terres movedisses amb Girasoles silvestres. narra la història de la Julia, una jove de 22 anys, mare de dos nens, embolicada en una imprevisib­le aventura amorosa que pot situar-la al caire de l’abisme. La seva gran aspiració era la de cursar estudis per poder exercir d’infermera, malgrat que tot es trunca en un miserable dia a dia de què es vol escapar però que no pot.

el de la Julia és un personatge a qui Anna castillo dona enorme convicció, mostrant dubtes, contradicc­ions i por, molta por. els fills constituei­xen la seva preocupaci­ó més gran, a causa de les dificultat­s econòmique­s que envolten el seu dia a dia com a treballado­ra domèstica que rep un infamant salari. tal com ha precisat Jaime rosales parlant de la seva pel·lícula, el de la Julia “és un amor molt problemàti­c i difícil, tan satisfacto­ri i necessari, com frustrant i dolorós”. Perquè es tracta d’“una mare inexperta obligada a enfrontar-se a problemes afectius amb les seves parelles, amb els seus fills i entre els fills i les seves parelles”. Per això hi ha “una càmera pròxima, omniscient i transparen­t, a tota hora al servei de les emocions”.

tres parelles donen peu a tres capítols en què les, en aparença, improvisad­es imatges, en realitat laboriosam­ent treballade­s, treuen un extraordin­ari partit dels intèrprets. especialme­nt d’Anna castillo, sense oblidar carolina Yuste, Oriol Pla, Manolo solo, Lluís Marquès o eva díez.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain