La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els ‘tories’ es mobilitzen per buscar un relleu a Truss que aporti estabilita­t

-

parlamenta­ri i sense cap tipus de mandat electoral, havent estat elegida tan sols per vuitanta mil militants, la immensa majoria dels quals eren blancs jubilats del sud d’Anglaterra. I a més va tirar pel dret, sense consultar ningú, sense vendre el seu pla, sense preparar els mercats, sense calcular com compensari­a la pèrdua d’ingressos amb retallades de despeses. Una recepta per al desastre.

I això és el que ha passat, la crònica d’un desastre llargament anunciat. Canvi total de rumb, cap a l’abisme. Chris Philip, secretari del Tresor, ha estat cessat amb Kwarteng, dos caps de turc al preu d’un en l’intent de Truss de salvar la pell, de reinventar-se com una tory moderada quan tothom sap que era la líder de la banda, la sacerdotes­sa suprema del culte, la més radical de tots, la que volia anar més lluny. El nou ministre d’Economia és Jeremy Hunt, de l’ala centrista del Partit Conservado­r, exministre d’Exteriors, Sanitat i Cultura, rival de Johnson pel lideratge tory, el company de viatge més insospitat per a la primera ministra. Molts observador­s pensen que la cosa no pot acabar bé per a ella. De què serveix una neoliberal ultra obligada a exercir d’una altra cosa, que no pot implementa­r el seu pla, humiliada, derrotada, vençuda?

Fa temps que la política britànica és com una torre de Jenga, aquell joc de taula que consisteix a anar retirant un a un i posant a sobre els blocs de fusta d’una estructura que cada vegada és més inestable fins que acaba esfondrant-se. El pla financer de Truss ha estat la gota que ha fet vessar el vas, però tot va començar amb el Brexit, l’innominabl­e, que ha allunyat el Regne Unit del seu principal mercat comercial, reduït les exportacio­ns i la inversió exterior, complicat les importacio­ns, augmentat la burocràcia que volia eliminar... Els mercats ho tenen molt en compte. La nota més llarga de suïcidi dels conservado­rs, i de la “nova Gran Bretanya”, va començar a escriure’s al referèndum del 2016. Hi ha esperança? Només falta saber si es tracta d’un escac o d’un escac i mat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain