La Vanguardia (Català-1ª edició)

Kristersso­n governarà Suècia amb suport extern de la ultradreta

El futur primer ministre conservado­r teixeix una coalició en minoria

- María-Paz Lòpez piclín. Correspons­al

Suècia tindrà un primer ministre conservado­r, Ulf Kristersso­n, que governarà en minoria amb una coalició de tres partits de dretes i amb el suport extern de la formació ultradreta­na Demòcrates de Suècia (SD), després de tancar-se ahir els acords per formar govern cinc setmanes després de les eleccions de l’11 de setembre. “Els moderats, els democristi­ans i els liberals formaran govern i cooperaran amb l’SD al Parlament”, va dir Kristersso­n, líder del Partit Moderat, en roda de premsa a Estocolm. La sessió de votació i investidur­a al Riksdag (Parlament) se celebrarà dilluns vinent, dia 17.

“Vam rebre un mandat del poble suec el dia de les eleccions, ens ho prenem amb la màxima serietat. El canvi no només és necessari, també és possible, i els quatre partits podem oferir aquest canvi”, va dir Kristersso­n. El futur primer ministre desallotja­rà així del càrrec la socialdemò­crata Magdalena Andersson –que actualment continua exercint en funcions–, la coalició de centreesqu­erra de la qual no va aconseguir prou majoria malgrat que el Partit Socialdemò­crata va ser el més votat. A les eleccions de l’11 de setembre, els quatre partits de l’espectre conservado­r –incloent-hi la ultradreta– van sumar un 49,5% dels vots, un mínim avantatge sobre el bloc quadripart­it d’Andersson, que en va rebre un 48,6%.

El gran triomfador de les urnes va ser el partit ultradretà antiimmigr­ació Demòcrates de Suècia (SD), liderat per Jimmie Åkesson, que amb un 20,5% es va convertir en la segona força parlamentà­ria després dels socialdemò­crates (30,4%). A més a més, l’SD va ser la formació més votada del bloc conservado­r, després de desbancar el fins ara més votat de l’espectre, el Partit Moderat, que va tenir un 19,1%.

Åkesson va dir ahir que s’hauria estimat més tenir ministres al gabinet, però que dona suport a l’acord perquè donarà al seu partit influència en

la política del Govern, sobretot en immigració i justícia penal. “Per a nosaltres ha estat absolutame­nt decisiu que un canvi de poder ha de ser un canvi de paradigma respecte a la política d’immigració”, va dir Åkesson, i va afegir que les regles d’asil de Suècia no haurien de ser més generoses que les requerides per la UE.

L’imminent Govern va anunciar un pla d’infraestru­ctures atòmiques per satisfer les creixents necessitat­s d’electricit­at de Suècia. “Es construira­n noves centrals nuclears”, va dir la líder del Partit Democristi­à,

Ebba Busch, en la presentaci­ó de l’acord. Els últims anys el regne escandinau ha tancat sis dels seus dotze reactors. Els que funcionen produeixen entorn d’un 30% de l’electricit­at utilitzada actualment al país.

Després de vuit anys de govern socialdemò­crata, la dreta torna als comandamen­ts a Suècia, gràcies bàsicament al final del cordó sanitari a la ultradreta. Ja durant la campanya electoral, els tres partits de l’espectre conservado­r van deixar entreveure la disposició a ajudarse de l’SD per poder tornar al poder.

L’ultradretà Demòcrates de Suècia (SD) hauria volgut ministres; influirà en el Govern des de fora

 ?? JONAS EKSTROEMER / EFE ?? Åkesson (ultradreta), Kristersso­n (conservado­r), Busch (democristi­ana) i Pehrson (liberal) ahir
JONAS EKSTROEMER / EFE Åkesson (ultradreta), Kristersso­n (conservado­r), Busch (democristi­ana) i Pehrson (liberal) ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain