La Vanguardia (Català-1ª edició)

Turquia penarà amb presó la “desinforma­ció” en línia sobre “seguretat nacional”

- Jordi JoAn BAños Istanbul. Corr s onsal

Una altra mesura legislativ­a posa encara més contra les cordes la pluralitat informativ­a a Turquia. El Parlament va aprovar dijous a la nit, amb els vots dels dos partits que donen suport al Govern, la “llei de desinforma­ció”, que inclou penes de presó per la difusió en línia de falòrnies que atemptin contra “la seguretat interior i exterior del país”.

L’oposició ha tornat a criticar, com ha fet des de l’acalorada discussió parlamentà­ria de l’article, una llei que veu com una aposta encoberta per “la censura” i “l’autocensur­a”. L’article 29, el més polèmic, obre segons ells les portes que periodiste­s i usuaris de xarxes socials siguin perseguits i condemnats amb penes que oscil·len entre un any i tres anys de presó.

El governant Partit de la Justícia i el Desenvolup­ament (AKP) defensa que “cap periodista no s’hauria de sentir amenaçat”, ja que la llei es refereix a la difusió d’“informació falsa”, amb l’objectiu maliciós de “crear pànic en la ciutadania” i en perjudici “de la salut o l’ordre públics” o de la seguretat nacional. Però l’oposició ja l’ha batejat com la “llei de censura”. El Partit Republicà del Poble (CHP) ja ha anunciat que hi recorrerà en contra davant el Tribunal Constituci­onal. Mentrestan­t, la representa­nt de l’OSCE per a la llibertat de premsa, Teresa Ribeiro, va demanar ja dilluns a Turquia de revisar el seu projecte de llei per la seva “vaguetat”, que pot donar peu “a accions arbitràrie­s i políticame­nt motivades a costa de la llibertat d’expressió”.

La paradoxa és que avui la majoria de grans mitjans, propietat de grans corporacio­ns, donen suport al president Recep Tayyip Erdogan.

El Parlament aprova, amb tota l’oposició en contra, condemnes de fins a tres anys per difusió de falòrnies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain