La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un antiavorti­sta pro Putin, president de la Cambra de Diputats italiana

Germans d’Itàlia i la Lliga es reparteixe­n el segon i el tercer càrrec de l’Estat

- AnnA Buj Ro!a. Corr s onsal

Giorgia Meloni va passar gran part de la campanya electoral amb el vestit de moderada i prometent que el seu pròxim govern no provocaria cap terratrèmo­l a Brussel·les ni comprometr­ia els interessos de l’OTAN. Però els seus primers passos en la legislatur­a italiana que acaba d’estrenar van totalment en la direcció contrària.

Després d’elegir el seu braç dret, Ignazio La Russa, hereu del postfeixis­me i col·leccionist­a de relíquies de la dictadura, com a president del Senat, ahir la coalició dretana va designar Lorenzo Fontana, exponent de l’ala

més dura de la Lliga de Matteo Salvini, com a president de la Cambra de Diputats. Són el segon i el tercer càrrec de més importànci­a de l’Estat, després del president de la República, Sergio Mattarella.

Fontana, de 42 anys, és un referent per als ultraconse­rvadors catòlics europeus per les seves posicions antiavorti­stes i contra els drets LGBT. Va ser ministre de Família i després d’Afers Europeus del primer govern de Giuseppe Conte, una etapa en què es va fer conegut per a la premsa internacio­nal quan va declarar en una entrevista que “les famílies gais no existeixen davant la llei”. Pensa que les famílies “naturals” només són aquelles amb un pare i una mare:

“La resta de porqueries no volem

ni que les esmentin!”, va clamar en un míting.

El lliguista, un lleial col·laborador de Salvini, també està en contra de l’eutanàsia i del dret a l’avortament, que per ell és “la primera causa de feminicidi al món”. Afirma que vol que neixin nens europeus i “no animals”, referint-se a la immigració. Parla sense embuts d’una suposada “invasió islàmica” i fa només una setmana va commemorar la batalla de Lepant com un gran triomf de l’“Europa cristiana orgullosa de la seva identitat”. Va néixer a Verona –és seguidor de l’equip Hellas Verona, amb l’afició més ultra d’Itàlia–, i va començar molt jove a militar a la Lliga Nord. En el seu discurs d’acceptació no va dubtar a recordar el seu pare polític, Umberto Bossi.

A la Lliga ha estat eurodiputa­t i és l’encarregat dels Afers Exteriors. No amaga la seva gran admiració pel president rus, Vladímir Putin, que considerav­a el gran garant dels valors cristians i una referència per al “gran despertar religiós al país”. “Amb les unions gais ens volen dominar; hem de seguir el model rus”, va expressar una vegada. El 2014 va ser un dels observador­s internacio­nals convidats pel Kremlin durant el referèndum que va portar a l’annexió russa de Crimea. Llavors va declarar que el poble de la península havia tornat a la “casa mare” i va defensar la retirada de les sancions europees. Podria causar problemes a Meloni, que indicava que no faria un pas enrere davant Rússia.

Euroescèpt­ic, Fontana també es va mostrar a favor dels polítics que van portar el Brexit, “el començamen­t d’una nova era” al Regne Unit. Entre els seus ídols polítics hi ha Donald Trump –volia que la Lliga fos un pont entre l’expresiden­t dels EUA i Putin– i l’hongarès Viktor Orbán. Ha mostrat simpaties pel partit d’ultradreta Alternativ­a per a Alemanya (Afd) o per Aurora Daurada a Grècia, un partit declarat organitzac­ió criminal, que considerav­a “amics” el 2016.

El pessimisme de l’esquerra davant aquests nomenament­s era ahir molt evident. “Fins i tot pitjor que amb la imaginació més desenfrena­da. Itàlia no mereix aquest afront”, lamentava Enrico Letta, secretari general del

Lorenzo Fontana demana nens europeus i “no animals” i creu que les famílies gais són “porqueria”

Els apunts de Berlusconi sobre el comportame­nt de Meloni: “Obstinat, prepotent, arrogant”

Partit Demòcrata (PD). Una pancarta exposada per l’oposició a la Cambra era clara: “No a un president homòfob pro Putin”.

L’esquerra s’aferra a l’esperança que la unitat de la dreta s’esquerdi. Aquests dies ja hi ha hagut alguns senyals, començant per l’enuig monumental de Silvio Berlusconi pel rumb que estan prenent les negociacio­ns per formar govern i per haver estat apartat en la designació de la presidènci­a de les Cambres. Ahir es va publicar una foto en què el magnat, que va donar ordres als seus de desobeir en el vot La Russa, escrivia al paper una llista sobre l’actitud de Giorgia Meloni durant el disseny de l’equip de ministres. Els seus apunts són clars: “Comportame­nt: 1. obstinat 2. prepotent 3. arrogant 4. ofensiu. Sense voluntat de canvi. És algú amb qui no et pots posar d’acord”. També van faltar 15 vots per a Fontana a les files de la dreta, encara que Forza Italia va assegurar que la votaria.

 ?? BUGLIELMO MAnGIAPAnE / Reuters ?? Lorenzo Fontana després de ser elegit president de la Cambra de Diputats
BUGLIELMO MAnGIAPAnE / Reuters Lorenzo Fontana després de ser elegit president de la Cambra de Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain