La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 40% dels haitians estan al caire de la fam, segons adverteix l’ONU

- SI Bd Was

Uns 4,7 milions d’haitians, que represente­n un 40% de la població nacional, pateixen actualment insegureta­t alimentàri­a, entre ells 19.000 que, per primera vegada al país, es troben en “nivells catastròfi­cs de fam”, segons va indicar ahir el Programa Mundial d’Aliments de les Nacions Unides (PMA). La situació és especialme­nt greu a Cité Soleil, un dels barris més degradats de la capital, Port-au-Prince, on les lluites de bandes armades han deixat molts residents sense accés a llocs de treball, mercats i serveis sanitaris, va indicar en roda de premsa el director del PMA a Haití, Jean-Martin Bauer.

Un 65% de la població de Cité Soleil pateix “alts nivells d’insegureta­t alimentàri­a” i un 5% d’ells necessiten urgentment assistènci­a humanitàri­a, va indicar Bauer, que va declinar parlar encara de fam entre les poblacions més vulnerable­s.

La situació es veu agreujada per un brot de còlera en aquesta enorme barriada i altres zones de Port-au-Prince, amb més de 260 casos detectats i almenys 25 morts, segons les xifres oficials de les autoritats sanitàries haitianes.

També la crisi alimentàri­a s’està agreujant en zones rurals d’Haití on ja es detecten nivells aguts de falta d’aliments als departamen­ts sudocciden­tals de Grand Anse,

Nippes i Sud, afectats encara pel terratrèmo­l que va sacsejar la zona el 2021 i per la recent escassetat de pluges, que ha disminuït les collites.

A més, Haití no és aliè a la crisi global de preus de productes bàsics, i pateix una inflació d’un 33%, mentre que el cost de la gasolina s’ha duplicat, cosa que ha contribuït a l’agreujamen­t de la crisi humanitàri­a nacional. Les bandes armades bloquegen des de fa un mes la distribuci­ó de gasolina i dièsel, cosa que afecta de manera decisiva el transport.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain