La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pequín silencia els dissidents davant el conclave que revalidarà Xi Jinping

Vigilància extrema, intimidaci­ó i restriccio­ns d’entrada i sortida de la capital

- Isma&l Arana Hong Kong. Correspons­al

Càmeres de vigilància a les portes. Més agents de seguretat a les garites de les urbanitzac­ions. En alguns casos, trucades per controlar els seus moviments i seguiment pels carrers. En d’altres, la prohibició d’abandonar els seus habitatges, parlar amb mitjans de comunicaci­ó –sobretot estrangers– o penjar comentaris a les xarxes socials.

Des de fa setmanes, aquest és el dia a dia de nombrosos activistes a tota la Xina, particular­ment a la capital, on demà s’inaugurarà el XX congrés del Partit Comunista. En aquest conclave quinquenna­l es dona per fet que l’actual president, Xi Jinping, serà reelegit per a un tercer mandat sense precedents. Les autoritats no volen que res ni ningú enteli la cita,

per la qual cosa han incrementa­t les mesures de repressió per silenciar qualsevol veu crítica.

Un dels col·lectius sota setge són els advocats de drets humans. Castigats sense pietat durant l’era de Xi, les seves figures més rellevants van relatar al diari The Guardian com aquests dies ells i els seus familiars són objecte constant d’intimidaci­ó i fustigació a mans d’agents uniformats o de paisà. “Suposo que així proven d’espantar-nos”, va assenyalar el lletrat Yu Wensheng, que ja va passar quatre anys a la presó després de portar casos “políticame­nt delicats”.

Per la seva part, el veterà activista Hu Ju va relatar al seu compte de WeChat que ha estat obligat a abandonar Pequín durant els pròxims deu dies i que tem que, després d’aquestes vacances forçoses, les mesures anticovid li dificultin el retorn a

casa per atendre la seva mare malalta.

Les pressions també afecten els “peticionar­is”, com es coneixen els ciutadans corrents amb queixes sobre temes civils (problemes mediambien­tals, conflictes laborals, expropiaci­ons...) que acudeixen a la capital per reclamar justícia. Alguns han estat obligats a tornar al seu lloc d’origen. D’altres, que pretenien anar a Pequín aquests dies, han estat bloquejats abans d’iniciar el viatge. Un empleat d’una copisteria propera a la plaça de Tiananmen va relatar a Reuters com ja havien negat els seus serveis a més de deu clients que els últims dies provaven d’imprimir peticions o documents judicials sobre algun conflicte amb les autoritats o empreses estatals. “Ens han dit que estiguem més alerta aquest mes”, va assenyalar.

Però fins i tot un blindatge tan intens no aconseguei­x tapar totes les esquerdes. És el que va passar dijous a Pequín, on va tenir lloc un inusual acte de protesta contra Xi Jinping i les polítiques anticovid aplicades durant la pandèmia.

En una de les pancartes penjades al pont Sitong, al nord-est de la capital, s’hi llegia en caràcters vermells sobre fons blanc missatges com “Volem menjar, no proves PCR. Volem llibertat, no bloquejos i controls. Volem respecte, no mentides. Volem reformes, no la Revolució Cultural. No siguis esclau, sigues ciutadà”. L’altra, més breu, deia: “Fem vaga per enderrocar el dictador i traïdor Xi Jinping”. A més a més, l’autor dels cartells va cremar alguns objectes per, probableme­nt, provocar una columna de fum que atragués l’atenció dels vianants.

La policia va arrestar l’individu, la identitat i parador del qual es desconeix, i va retirar immediatam­ent les pancartes. Mentrestan­t, la censura es va posar a treballar a tota màquina per eliminar de les xarxes qualsevol menció de la protesta. Des de dijous, termes com “pont”, “Sitong”, “home valent” o “valor” están tallats. La consulta de la paraula “Pequín” també està restringid­a: Weibo (el Twitter xinès) només ofereix resultats de publicacio­ns de comptes verificats per la plataforma i no d’usuaris comuns. Ahir era notable l’augment de guardes en nombrosos ponts de la capital per evitar incidents semblants.

Mentrestan­t, un altre dels temes que més rancúnia genera és l’increment de les restriccio­ns imposades a la capital per controlar el coronaviru­s. Milions de residents són obligats a fer-se una prova PCR cada tres dies o menys, amb controls a l’entrada d’edificis públics i altres recintes. Els funcionari­s també han imposat limitacion­s a la quantitat de persones que poden entrar a l’urbs des de fora, mentre proven de convèncer els seus veïns perquè no l’abandonin aquests dies. Alguns que ho van fer en jornades prèvies han vist com els seus codis de salut es posaven vermells, cosa que els impedeix d’agafar un tren o avió de tornada.

La frustració entre alguns ciutadans s’ha agreujat els últims dies per successos com l’accident d’autobús en què van morir 27 persones mentre eren traslladad­es a un centre de quarantena. Tot i que fa un temps es pensava que després de la celebració del congrés el país relaxaria la política de covid zero, els últims senyals emesos per mitjans estatals i fonts autoritzad­es indiquen el contrari. És el cas del director del panel d’experts de laComissió de Sanitat, Liang Wannian, que dijous va reconèixer que encara no hi ha fixat un calendari de sortida a causa de la “incertesa” que generen el virus i les seves mutacions.

Un activista ha estat obligat a deixar la ciutat deu dies i tem les mesures anticovid quan hagi de tornar

 ?? WU HAO / EFE ?? Uns visitants es fotografie­n davant del Museu del Partit Comunista de la Xina ahir
WU HAO / EFE Uns visitants es fotografie­n davant del Museu del Partit Comunista de la Xina ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain