La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Entre tots ens hem d’atrevir a impulsar una nova Convergènc­ia”

- Iñaki Pardo Torregrosa Bar elona David Bonvehí President del PDECat

Els moviments de les darreres setmanes a l’escenari polític català, amb la sortida de Junts per Catalunya del Govern de la Generalita­t, poden tenir conseqüènc­ies en unes altres coordenade­s. El president del PDECat, David Bonvehí, creu que ara hi ha marge per a un espai diferencia­t, una nova Convergènc­ia, i per això interpel·la els sectors pragmàtics de JxCat.

El nou escenari és una oportunita­t per a vostès?

Dit així... Perjudica el país. Però és evident que s’ha demostrat el que pensa Junts. S’han obert els llums de cop. Ha quedat clar que no aposten per estar en el Govern, no encarnen tot allò que la gent que veníem de Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya (CDC) encarnem. Segurament ara és més fàcil diferencia­r què és Junts del que és el PDECat i el que era CDC.

Amb la sortida de l’Executiu pot haver-hi un transvasam­ent de quadres cap al seu partit?

No ho sé. El que cada vegada veig més clar és que entre tots hem d’atrevir-nos a impulsar una nova Convergènc­ia i que molta gent transcende­ixi el que és ara el PDECat i els que han anat a Junts i pensen com nosaltres... Hem de conjurar-nos tota la gent que pensem així per a una Convergènc­ia actual, moderna i progressis­ta que miri al futur.

Interpel·la els sectors més pragmàtics de JxCat?

Sí, però insisteixo que tot això

transcende­ix la gent que se’n va anar a Junts, els que estem al PDECat... Això no va que uns hem tingut més raó que d’altres. No s’ha de mirar des d’un prisma de passat, sinó un prisma de futur. S’ha dit aquests dies que el procés s’ha acabat, però crec que no és així, que no és la paraula. Però sí que estem en un altre moment i hem de tornar a situar Catalunya com el que era, un país capdavante­r a Europa. Tenim l’obligació d’agrupar-nos i parlar.

Vostè va dir que va ser un error el canvi de sigles del 2016. Es plantegen recuperar-les ara?

S’ha d’acabar qualsevol ombra de dubte sobre el que era CDC. S’ha vist amb el temps, i més en aquest any i mig, que tenia unes

arrels i uns valors amb què tots ens sentíem identifica­ts. Algunes coses no es van fer bé, però hem de recuperar aquells valors i aquelles arrels. Crec que el tema del nom ja no ha de ser tabú. No ha de fer-nos por dir-nos convergent­s i fins i tot cal posar en relleu tot el que es va fer.

D’aquí uns mesos hi ha eleccions municipals. Retindran els candidats que Junts temptejava?

Estic en contacte amb els alcaldes des de fa molt de temps. Ells volen un partit de centre, que els permeti fer diverses polítiques i poder arribar a acords amb diferents partits. Volen un partit amb caràcter municipali­sta i hi ha un lema que últimament tothom diu: “Potser Catalunya s’ha de

tornar a construir des dels ajuntament­s”.

Quants alcaldes i regidors tenen ara mateix? Amb quina fórmula es presentara­n?

L’últim cop que ho vam mirar teníem un centenar d’alcaldes i hi havia més de 1.500 regidors. Per tant, hi ha una base important de gent que vol continuar fent política i que ens demana d’actualitza­r-nos als nous temps, cosa que passen per fer projectes municipali­stes. Per això, posem sobre la taula una plataforma municipali­sta amb partits territoria­ls i altres actors. No serà la marca blanca, ni la plataforma del PDECat. Som un actor més. Creiem que aquest nou projecte ha de néixer també des del món municipal. És importantí­ssim, el planter municipali­sta és el més gran que tenim.

Si no ha canviat res, Xavier Trias encara milita al PDECat i també a Junts. Es veuen competint contra ell a Barcelona?

El cas de Barcelona també transcende­ix el que és el PDECat, Junts i fins i tot el mateix Xavier Trias, i el PDECat ha d’estar disposat a ser molt generós. El que li puc dir és que aquest espai convergent o l’espai CiU presentarà candidatur­a a Barcelona. Estem atents a tot el que passa, i Trias, amb qui estem en contacte, encara no ha decidit què vol fer.

Trias o l’expresiden­t Artur Mas havien plantejat l’entesa entre Junts i PDECat. La seva idea d’ara relliga amb aquell desig?

Les coses han anat canviant. El que s’ha de fer transcende­ix aquests dos partits. Cal ser ambi

El nou espai “Hem de transcendi­r el que és el PDECat i els que han anat a Junts i pensen com nosaltres” Passat i futur “A CDC algunes coses no es van fer bé, però hem de recuperar-ne els valors i les arrels”

ciosos per sortir d’aquesta dinàmica en la qual estem instal·lats i fer una força central del país. A Catalunya hi ha hagut canvis. Hem de fer una proposta nova, transforma­dora, i deixar enrere els debats dels últims cinc anys.

Per què no ha sortit bé el procés de creació de Centrem? La seva líder va plegar.

És un projecte nou amb ganes de sumar i no m’imagino tot això de què estem parlant sense la gent de Centrem. Tot aquest espai ha de tenir una única proposta política per a les municipals i les eleccions generals, que segurament seran les següents. Centrem ha d’estar en l’equació i vull posar en relleu la feina feta per Àngels Chacón i no m’imagino que això vagi per camins diferents.

 ?? Àlex Garcia ?? David Bonvehí és el president del PDECat i prové de Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya
Àlex Garcia David Bonvehí és el president del PDECat i prové de Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain