La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bolaños veu “avenços” en la negociació per renovar el CGPJ

Feijóo demana d’eliminar perfils polítics que llastin la “independèn­cia judicial”

- Asier Martiarena Badrid

L’intricat procés de renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) arrencat el 2018 ha sumat tantes floretes i enrocs en aquests gairebé quatre anys que les parts implicades continuen avançant amb peus de plom. I malgrat el desglaç que va suposar la trobada mantinguda a començamen­ts de setmana pel president del Govern, Pedro Sánchez i el líder de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo, la negociació amb prou feines ha arrencat i ningú no és capaç d’assegurar que hi hagi un acord i menys encara que sigui immediat.

L’encarregat de calibrar ahir l’estat de la qüestió des del costat socialista va ser el ministre de Presidènci­a, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtic­a, Félix Bolaños, que va reconèixer que el procés negociador “està avançant” amb el Partit

Popular per, “aquesta vegada” sí, renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Si bé no va dubtar a apel·lar a la moderació assegurant que “fins que no estigui pactat tot no estarà pactat res. Aquesta és la clau de la negociació. I per això jo vull ser prudent”.

Bolaños va confirmar que s’està treballant sobre un document per escrit, tal com havia reclamat el PP la vigília, però va refusar endinsar-se en els detalls sabedor que qualsevol espurna pot dinamitar l’“última oportunita­t” que socialiste­s i populars s’han donat per a l’entesa: “Tant de bo hi hagi un acord i tant de bo n’hi hagi aviat i bé, tant de bo. Però mentrestan­t el que vull és que la negociació estigui en marxa”, es va limitar a assenyalar.

En la mateixa línia es va expressar Feijóo, que va aprofitar la seva participac­ió en un acte a València per recordar les línies vermelles marcades pel PP d’ençà que va arribar a la presidènci­a del partit. “Si el Govern vol, arribarem a un acord i acceptarem fer-ho mitjançant el sistema d’elecció vigent”, va assenyalar el gallec.

Però no va trigar a enumerar les seves condicions: que no hi

hagi càrrecs polítics, que hi hagi un compromís per canviar la legislació al següent Consell –donant “més protagonis­me” a jutges i magistrats en el torn judicial– i que el CGPJ prengui les seves decisions per una majoria de tres cinquenes parts. “Perquè no hi hagi dubtes que això no és una majoria progressis­ta ni una de conservado­ra i aconseguim preservar una cosa tan elemental com és la independèn­cia judicial, garantia de l’Estat de dret”, va subratllar.

Per evitar ser acusat de tibar massa la corda davant tants

condiciona­nts, el líder popular es va emparar amb les recents peticions de les institucio­ns europees recordant que el correcte funcioname­nt de les institucio­ns de l’Estat “no ha de formar part del debat polític i menys encara ser ostatge d’aquest debat”.

Malgrat els esforços, Feijóo no va poder evitar acabar amb un encàrrec al Govern dient que “no té cap sentit ni donem un missatge d’independèn­cia judicial si el Govern nomena un ministre que cessa al matí i el nomena a la tarda fiscal general”.

PSOE i PP no volen entrar en els detalls per evitar que fracassi l’“última oportunita­t” que s’han donat

 ?? Javier Lizón / EFE ?? El ministre de la Presidènci­a dijous al Congrés amb el portaveu del PNB
Javier Lizón / EFE El ministre de la Presidènci­a dijous al Congrés amb el portaveu del PNB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain