La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Defensor del Poble acusa Interior de retornar il·legalment 470 migrants

Gabilondo avança les seves conclusion­s sobre el tràgic salt a la tanca de Melilla

- o Madrid

Revés del Defensor del Poble contra el Ministeri de l’Interior. L’organisme dirigit per Ángel Gabilondo ahir va fer públiques les seves primeres conclusion­s de la investigac­ió que ha dut a terme sobre el tràgic salt a la tanca de Melilla del 24 de juny, que va acabar amb almenys 23 morts. La principal: Interior va efectuar el rebuig en frontera de 470 persones “sense tenir en compte les previsions legals”. Dit d’una altra manera, acusa la Guàrdia Civil de tornar a cop calent gairebé mig centenar de migrants que van travessar la frontera aquell dia.

L’excandidat del PSOE a la Comunitat de Madrid se serveix al seu informe de la llei d’Estrangeri­a per recordar a Interior que el rebuig en frontera ha de prendre en considerac­ió el tracte individual­itzat, el ple control judicial i el compliment de les obligacion­s internacio­nals. Una cosa que, després d’analitzar la documentac­ió, considera que no es va complir. Imatges difoses de la tragèdia evidencien que agents marroquins van entrar a Melilla per endur-se de retorn alguns dels migrants que havien trepitjar sòl espanyol. Fonts policials consultade­s per La Vanguardia xifraven el número en un centenar. El Defensor del Poble l’eleva a 470.

Minuts després de conèixerse les primeres conclusion­s, el ministeri que dirigeix Fernando Grande-Marlaska va respondre amb rotunditat: “Tots els rebutjos en frontera que es van produir el 24 de juny en el perímetre fronterer entre Melilla i Nador es van fer dins de la més estricta legalitat”. L’exmagistra­t de l’Audiència Nacional se serveix de la llei de Seguretat Ciutadana –la coneguda com

llei mordassa– que permet els rebutjos en frontera amb excepcions que afectin menors o persones vulnerable­s. Per això, la contundènc­ia de la seva defensa davant de les conclusion­s del Defensor del Poble.

Segons Interior, totes les sol·licituds de protecció internacio­nal que van cursar les persones que havien accedit a territori nacional s’estan tramitant “per les vies legalment

establerte­s en procedimen­ts amb totes les garanties”. Fonts ministeria­ls xifren el nombre de sol·licituds de protecció entorn de les 130.

El Defensor del Poble també va fer públic ahir que ha enviat un escrit al número dos de Marlaska en què li suggereix “diversos recordator­is legals”. Per exemple, “que s’impedeixi qualsevol pràctica abusiva, arbitrària o discrimina­tòria que comporti violència física o moral per part de les forces i cossos de seguretat de l’Estat en l’exercici de la seva actuació profession­al”. Una recomanaci­ó que també va tenir una resposta immediata del ministeri, que va donar suport de manera “ferma” a la feina dels agents de la Guàrdia Civil. “Continuara­n complint com fins ara amb la missió de protegir les fronteres d’Espanya i de la Unió Europea davant d’assalts violents”.

Interior va tornar a parlar d’“assalt”. És aquesta presumpta violència dels migrants –que van arribar de manera organitzad­a a la zona fronterera amb maces, pals i radials per tallar les portes d’accés– la que ha servit durant aquests mesos al Govern espanyol per justificar l’“oportuna i proporcion­ada” actuació policial. Durant la dura actuació a mans dels gendarmes marroquins es va produir

Marlaska respon que tots els rebutjos en frontera es van dur a terme “dins de la més estricta legalitat”

l’allau que va provocar nombrosos ferits i morts.

Finalment, la institució que dirigeix qui va ser portaveu del PSOE a Madrid avisa que la investigac­ió no s’ha donat per conclosa. I això és, en part, perquè Interior no els ha lliurat tots els vídeos amb què compta de l’esdevenime­nt. Unes imatges que, segons posa per escrit, van arribar al Defensor del Poble el 20 de setembre, gairebé tres mesos després de la tragèdia. Gabilondo sol·licita més vídeos a la secretària d’Estat de Seguretat per “aclarir alguns punts”.

 ?? Ma G. GUERRERO / EFE ?? Protestes a Melilla després dels incidents del 24 de juny, en què van morir almenys 23 persones
Ma G. GUERRERO / EFE Protestes a Melilla després dels incidents del 24 de juny, en què van morir almenys 23 persones

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain