La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dramàtica falta de metges

-

Més de 25.000 metges espanyols han sortit del país per treballar fora en els últims deu anys, principalm­ent en altres països europeus, a la recerca de salaris més alts i condicions laborals més bones. És una fugida per escapar-se de la precarieta­t laboral a què la professió mèdica està sotmesa aquí. L’Estat ha invertit molts diners públics en la seva formació, fins al punt que els profession­als espanyols són molt valorats a l’estranger, però en canvi el sistema sanitari espanyol no sap retenir el talent que genera. En paral·lel a la sortida de profession­als espanyols es produeix una arribada similar de metges d’altres països, fonamental­ment de Llatinoamè­rica, per cobrir el buit que han deixat. Aquesta solució, però, no és la millor ni la més sostenible.

Espanya hauria de poder retenir el talent mèdic que propicia i, a més, reformar el sistema d’ensenyamen­t, amb més facilitats per a la formació d’especialis­tes, perquè els propers anys faltaran molts més profession­als sanitaris. No només per cobrir les baixes dels que se’n van, sinó principalm­ent per cobrir els llocs dels metges que es jubilaran per edat. Els sindicats mèdics diuen que Espanya pot perdre entre 70.000 i 80.000 metges per jubilació els propers deu anys.

És inconcebib­le que el sistema mèdic i el sistema universita­ri no hagin previst l’enorme forat que s’ha creat en l’atenció mèdica. És un greu error de planificac­ió davant el qual gairebé no hi ha temps per reaccionar. Ara es busquen solucions d’emergència, però el risc és el d’arribar tard. És urgent reunir els responsabl­es sanitaris del país amb les universita­ts, els col·legis mèdics i els sindicats sanitaris per analitzar el problema en conjunt i adoptar les mesures més adequades. No només es tracta d’accelerar la formació de nous metges, sobretot especialis­tes, sinó també de dignificar la professió. Posar fi a la dotació pressupost­ària insuficien­t –i crònica– de la sanitat pública, malgrat tot, és molt difícil, perquè el creixement de la despesa sanitària és exponencia­l. Però, mentre això no es resol, tot el pes del sacrifici recau sobre l’esquena dels profession­als sanitaris, tant metges com infermeres. L’enorme esforç fet durant la pandèmia de la covid ha suposat un enorme desgast per als profession­als sanitaris, que ara, a més, han d’afrontar l’augment de la càrrega de treball que suposa atendre els diagnòstic­s i els tractament­s que es van ajornar aleshores. El malestar en el col·lectiu és molt elevat.

Catalunya és una de les comunitats autònomes que més problemàti­ca sanitària presenten, com demostra l’augment constant de les llistes d’espera, derivat en gran part del finançamen­t insuficien­t. La salut pública a Catalunya rep el 3,8% del producte interior brut davant el 6,3% del conjunt d’Espanya i el 7,3% de la Unió Europea, fet que suposa un desajust evident que, de moment, se sosté gràcies a l’enorme esforç i la dedicació dels profession­als del sector, que, a més, pateixen un grau elevat de precarieta­t laboral. Però aquest esperit de sacrifici té un límit i sembla que és a prop. Aquest és el panorama que espera el nou Govern i el nou conseller de Salut, que haurà d’exigir més dotació econòmica en el projecte de pressupost­os per al 2023. Com hem dit, però, el problema requereix un diagnòstic global i una solució que involucri tots els sectors implicats.

La sanitat espanyola, i per descomptat la catalana, han acumulat un elevat prestigi del seu sistema de salut, tant el públic com el privat, i aquest és un valor que seria dramàtic perdre a causa d’una mala gestió.

Errors greus de previsió per cobrir les vacants que es produeixen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain