La Vanguardia (Català-1ª edició)

Liz Truss, contra les cordes

-

La primera ministra britànica, Liz Truss, fa mèrits més que suficients per fer bo el seu antecessor, Boris Johnson, i per convertir-se en la primera ministra i líder tory més efímera de la història. En un nou pas en la política econòmica erràtica que està fent des que va arribar a Downing Street, Truss es va veure obligada ahir a destituir el ministre d’Economia, Kwasi Kwarteng, que només feia 38 dies que ocupava el càrrec i era l’impulsor del programa fiscal de la primera ministra que la ciutadania i els mercats havien rebutjat radicalmen­t. El seu successor serà Jeremy Hunt.

Kwarteng s’ha convertit així en el fusible que Truss ha fet servir per mirar d’apaivagar la rebel·lió a les files conservado­res per les polèmiques mesures tributàrie­s que havia adoptat, i a més ha hagut de rectificar i apujar l’impost de societats –que havia congelat– del 19% al 25% el 2023. El titular d’Economia és l’últim cartutx de la premier abans que els conciliàbu­ls conspirado­rs tories portin al poder Rishi Sunak i Penny Mordaunt, els grans rivals de Truss dins del partit, o fins i tot perquè es produeixi l’hipotètic retorn a Downing Street de Johnson, la qual cosa tancaria un cercle surrealist­a en la política britànica.

El neoliberal­isme llibertari de Truss podria tenir els dies comptats i és poc probable que el cessament de Kwarteng calmi les aigües conservado­res. L’aposta de la primera ministra per abaixar impostos als rics, apujar les hipoteques i rebaixar els subsidis socials no ha tingut el suport del carrer, i ni tan sols del seu grup parlamenta­ri. La seva política ha estat temerària i ara és vista com una premier humiliada i derrotada.

Pot continuar en el càrrec en aquestes condicions? Amb un pla financer inviable, un Brexit que només dona problemes al país i sense el suport d’una gran part del seu propi partit, el futur polític de Truss penja d’un fil. I fins i tot si aconseguís arribar a les eleccions de gener del 2025, pel cap alt, ho faria en tals condicions de debilitat que la derrota conservado­ra podria ser històrica.

La marxa enrere de Truss és la constataci­ó d’un fracàs econòmic que fins i tot ha obligat el Banc d’Anglaterra a activar d’emergència la compra d’actius, ha fet que la lliura esterlina es desplomés i ha disparat el cost del deute. Criticada pels mercats, per l’FMI, per l’oposició i pel seu partit, la segona rectificac­ió de la premier del pla fiscal podria ser el preludi de la seva caiguda. La setmana vinent, alts càrrecs del Partit Conservado­r planegen demanar que dimiteixi. A un pas de l’abisme, Truss ja lluita desesperad­ament per la supervivèn­cia política i el compte enrere sembla que ha començat.

La premier, acorralada pels ‘tories’, sacrifica el titular d’Economia i rectifica el pla fiscal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain