La Vanguardia (Català-1ª edició)

Puntualita­t sobrevalor­ada

- Jordi Évole

El president Sánchez es defensava aquesta setmana dels atacs rebuts per la seva impuntuali­tat en la desfilada del Dotze d’Octubre. “He sortit quan m’ho han dit”. No es va desaprofit­ar l’oportunita­t per ridiculitz­ar Sánchez amb titulars que podien portar a l’equívoc, amb intenciona­litats molt discutible­s. “El retard de Sánchez incomoda els Reis”. L’endemà eren els diputats de Vox els que arribaven tard a la intervenci­ó de Sánchez al Congrés. I van ser els de l’altre costat de la trinxera els que van gaudir de la polisèmia de la llengua. “La presidenta del Congrés crida l’atenció als diputats de Vox tocatardan­s”. Així està aquest país, debatent de manera insolent amb qualsevol excusa, tant és que els preus continuïn disparats o que tinguem una guerra a Europa. Les baralles internes ens impedeixen de veure el bosc.

Els que em coneixen saben que no soc el més indicat per donar lliçons de puntualita­t. Sempre arribo tard. Cinc, deu, quinze... vint minuts. Demano disculpes a tots aquells que alguna vegada m’han hagut d’esperar. Us juro que no ho faig a posta. Però esgoto els temps de tal manera que qui arriba esgotat soc jo. També els dic que, per bé que la impuntuali­tat està molt mal vista, això d’arribar a l’hora està sobrevalor­at. A més, matemàtica­ment, és molt més fàcil arribar tard. Per un simple càlcul de probabilit­at. Per ser puntual només hi ha una hora. Per no ser-ho, n’hi ha moltes més.

A més, això de la desfilada del Dotze d’Octubre està força vist, gairebé tothom ja espera el paracaigud­ista que la farà bona. Cada any ve a ser una mica igual i si hi arribes tard tampoc no passa res. De fet, no hi ha gaire novetat en les desfilades militars, siguin del país que siguin i de l’època que siguin. Amb el pas dels anys no han deixat de ser un instrument de propaganda eficaç per als estats.

Per a marxes i desfilades, hi ha també la marxa feixista de Mussolini sobre Roma, de la qual precisamen­t farà 100 anys a final de mes. Aquesta setmana, Liliana Segre, senadora vitalícia i superviven­t de l’Holocaust, va presidir la primera sessió de la Cambra italiana. En el seu discurs va recordar el “valor simbòlic d’aquesta circumstàn­cia agitada”, preludi de l’elecció d’un veterà postfeixis­ta com a president del Senat. Postfeixis­ta serà algú que arriba tard al feixisme, però a qui li hagués encantat arribar a l’hora.

No voldria de cap de les maneres vincular desfilades militars patriòtiqu­es amb feixisme, que ja sabem que hi ha grans diferèncie­s. Allò de desfilar i exhibir soldats, armament i artilleria pesant és propaganda de règims també democràtic­s. De fet, bona part d’aquest armament ni es farà servir i molts d’aquells soldats, per sort diria jo, es jubilaran sense anar a una guerra. Però per alguna cosa hi ha aquesta tradició i no la de fer desfilar metges, mestres o netejadore­s. Imagino que continuar traient els exèrcits al carrer per desfilar, o sigui per exhibir, deu tenir els seus beneficis en termes publicitar­is.

La desfilada del Dotze d’Octubre està força vista i si hi arribes tard tampoc no passa res

No he hagut de desfilar mai amb cap tropa. No vaig fer la mili, cosa de la qual ara em penedeixo. Coneixent-me, hauria arribat tard als passis de revista, a les jures de bandera, a les desfilades. M’hauria estat impossible recuperar el pas, mil·limètric i compassat, de tota la tropa. Però potser a còpia d’arrestos haurien corregit la meva impuntuali­tat patològica.

A final de mes canvien l’hora. Faré el propòsit de fer un reset i aprofitant l’hora de més que ens donen, sincronitz­ar-me més bé amb el món. Però tornaré a fracassar. Al cap d’una setmana recuperaré el meu retard habitual, només que una hora solar més tard. La cabra sempre tira a la muntanya. També la de la Legió.

 ?? ??
 ?? Barcen Tognola ??
Barcen Tognola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain