La Vanguardia (Català-1ª edició)

La batalla tecnològic­a global

- LA PELL DE BRAU Daniel Innerarity D. INNERARITY, catedràtic de Filosofia Política, investigad­or Ikerbasque a la Universita­t del País Basc i titular de la Càtedra Intel·ligència Artificial i Democràcia a l’Institut Europeu de Florència. @daniInnera­rity

Els actuals canvis en la política mundial no es poden explicar sense prendre en considerac­ió la tecnologia i el seu impacte en la globalitza­ció. De fet, la tecnologia mateixa s’ha convertit en un nou camp de batalla en què es juga el lideratge global. Des de fa alguns anys, les tecnologie­s, especialme­nt les relatives a la digitalitz­ació, estan tenint un efecte disruptiu en les relacions geoestratè­giques i en les institucio­ns globals.

Si pensem en els trets generals que han caracterit­zat la política global dels últims anys, podem comprovar un canvi que té molt a veure amb certa evolució de la tecnologia i la seva regulació. A finals del segle passat, el discurs dominant assegurava un passeig triomfal a la governança més enllà de l’Estat i es basava en una visió més aviat determinis­ta de la tecnologia, de la globalitza­ció i de la relació entre totes dues, considerad­es essencialm­ent positives. La sobirania semblava una realitat del passat, un concepte que hauria de descansar en pau (Herzog). Acadèmics de prestigi assegurave­n que les tecnologie­s de la informació debilitari­en les estructure­s polítiques jeràrquiqu­es, que serien substituïd­es gradualmen­t per xarxes de governança, on governaria el saber expert i no els interessos. Les institucio­ns globals i la seva lògica de cooperació s’enfortien. Des del punt de vista pràctic, durant els anys noranta la Xina i Rússia van incrementa­r la seva participac­ió en les organitzac­ions internacio­nals.

L’actual paisatge polític com a conseqüènc­ia de l’impacte tecnològic és ben diferent. Quant a la digitalitz­ació, hem passat d’un règim liberal i obert a un altre de privatiu i tancat, de la cooperació a la rivalitat. El canvi tecnològic ha convertit la interdepen­dència global en un espai més conflictiu. La concepció territoria­l de la sobirania ha guanyat importànci­a política.

El nou ordre polític global es caracterit­za pel fet que les institucio­ns internacio­nals perden legitimita­t i disminueix l’adhesió dels estats cap a elles. Es verifica un nou repartimen­t entre conflicte i cooperació, on el primer guanya en relació amb el segon. Contemplem amb una certa sorpresa el retorn de la sobirania, els Estats Units i la Xina estan immersos en una guerra comercial, l’Organitzac­ió Mundial del Comerç ha vist com se sabotejave­n els seus mecanismes per a la resolució de conflictes, hi ha una batalla entre Rússia i els Estats Units per controlar la Unió Internacio­nal de Telecomuni­cacions, la Gran Bretanya ha abandonat la Unió Europea, l’Organitzac­ió Mundial de la Salut és acusada de servir als interessos xinesos. En termes generals es podria afirmar que els estats estan menys disposats a compartir la seva sobirania en institucio­ns globals, competeixe­n amb més intensitat per la influència i contesten cada vegada més els límits entre els interessos propis i els comuns quan es tracta de dur a terme accions regulatòri­es.

Aquesta fragmentac­ió es posa de manifest especialme­nt en l’espai digital. La idea d’una internet oberta en què la informació i l’opinió flueixen lliurement ha deixat d’aparèixer com una promesa i suscita més aviat desconfian­ça, fins al punt de ser percebuda fins i tot com una amenaça davant la qual cal posar en marxa els recursos sobirans dels estats (atesa la possible ingerència d’altres) o la protesta individual (contra allò que s’ha anomenat “capitalism­e de vigilància”). No són únicament reaccions d’estats autoritari­s sinó de governs democràtic­s que es resisteixe­n a acceptar el model americà de llibertat d’expressió i regulen contra els discursos de l’odi o la invasió de la privacitat.

L’ideal d’una internet liberal, tan poc regulada com sigui possible, ha anat perdent suport en les últimes dècades. El Govern xinès va reaccionar als noranta establint l’anomenada “gran muralla de foc”, que li permetia inspeccion­ar les comunicaci­ons i bloquejar dominis; Rússia va crear el que alguns han denominat “un teló d’acer digital” per protegir-se d’interferèn­cies exteriors, i la Unió Europea té avui un sofisticat marc legal i regulatori. En cadascun d’aquests casos, encara que coincideix­in els termes, amb ells es designen unes relacions molt diferents entre Estat i ciutadania, amb diverses implicacio­ns per a la democràcia; el que comparteix­en és una aspiració similar d’autoritat sobre els processos digitals i una desconfian­ça cap al seu desenvolup­ament descontrol­at.

Per descomptat que constatar aquest canvi no vol dir que internet fos abans un àmbit sense dominació. El model liberal d’economia de mercat per a la governança digital de fet afavoria els interessos nord-americans i debilitava els dels països menys desenvolup­ats. El lideratge tecnològic nord-americà ha anat acompanyat des del principi per la pretensió d’establir els estàndards industrial­s. El desafiamen­t de regular la interdepen­dència es barrejava amb la preponderà­ncia de determinat­s interessos econòmics i estatals. Amb la digitalitz­ació passa una cosa similar al que passa amb les institucio­ns globals: que no són instrument­s políticame­nt neutrals sinó que reflecteix­en la distribuci­ó asimètrica del poder en el moment en què es van establir.

L’actual conflictiv­itat entorn de la tecnologia té molt a veure amb aquesta constataci­ó. El que podia semblar una administra­ció benèvola d’internet va deixar de ser considerad­a així a partir de les revelacion­s de Snowden el 2013. Si els Estats Units es van convertir en un poder hegemònic que es creia capaç de regular internet i dominar l’ordre digital global, des de principis d’aquest segle, tant Rússia com la Xina i la Unió Europea han contestat aquesta asimetria de diverses maneres i amb estratègie­s pròpies. La fragmentac­ió de l’espai digital obeeix a un intent per redistribu­ir d’una manera més equilibrad­a les cartes del poder i posa de manifest el lluny que som d’un bé públic global en matèria de digitalitz­ació.

L’ideal d’una internet tan poc regulada com sigui possible ha perdut suport en les últimes dècades

La fragmentac­ió de l’espai digital és un intent per redistribu­ir d’una manera més equilibrad­a el poder

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain