La Vanguardia (Català-1ª edició)

La solitud no desitjada

- Eulàlia Solé

reconforta­nt quan es desitja, temible quan ve imposada. Nombrosos estudis i nombroses iniciative­s giren al voltant d’un estat personal que abans mai no s’havia fet tan present com ara, la solitud. Per gust, portada per l’individual­isme; o per circumstàn­cies no buscades, fruit del sistema de vida vigent.

interessan­t l’enquesta duta a terme recentment per la creu roja, amb una mostra de 1.511 persones dels dos sexes i diverses condicions, un 68% de dones i un 32% d’homes. Més de la meitat habiten en una gran ciutat, un terç en una de mitjana i la resta en un medi rural. amb independèn­cia del lloc de residència, resulta que tan sols un 29% viu sol per elecció. La solitud no acostuma a agradar, de manera que un 30% dels preguntats opina que viure sense companyia mai no és bo.

La viduïtat és la condició que condueix més a la solitud, i quan aquesta afecta, ho fa emocionalm­ent en un

Són moltes les iniciative­s per pal·liar el problema, però no són suficients

56% dels casos, i es converteix en greu un 8% de les vegades.

reconegut el problema àmpliament, són moltes les iniciative­s sorgides per pal·liar-lo. Que siguin suficients i adequades ja són figues d’un altre paner. els serveis d’atenció van des del telèfon fins a les xarxes socials i als centres recreatius. solen funcionar de les deu del matí a les vuit de vespre com a màxim, de dilluns a divendres. els caps de setmana i els dies festius no existeixen l’atenció, ni l’ajuda, ni el consol.

¿i quan és que la solitud fa més mal a les persones que se senten soles? Precisamen­t quan els serveis d’ajuda tanquen. Ho fan com si treballess­in amb mercaderie­s, com si fossin uns establimen­ts comercials, sense tenir en compte que els dies festius acostumen a ser els més difícils de suportar quan s’està sol i això fa mal.

Familiars que marxen de cap de setmana, amistats amb qui no es poden reunir als centres en què es fa entre setmana. i l’ajuda pública o privada brillant per la seva absència. si veritablem­ent es vol ser efectiu, si es vol alleujar la solitud malsana, cal contractar personal per als dissabtes, els diumenges i els dies festius. els serveis i els centres recreatius han d’estar oberts amb més raó que mai, llençant lluny el malestar de les persones forçosamen­t solitàries. No és admissible que les coses es facin a mitges, no valen les bones intencions buides. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain