La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les cames de l’avatar de Zuckerberg a la presentaci­ó del metavers eren falses

- Francesc Bracero Baraelona

S’atrapa més aviat un mentider que un avatar sense cames. Dimarts el director executiu de Meta, Mark Zuckerberg, va presentar les novetats del seu metavers, entre les quals destaca el fet que els avatars –la representa­ció de cada persona en aquest univers virtual– tindran cames en lloc de ser torsos flotants. Però la tecnologia que hauria d’aconseguir aquestes extremitat­s inferiors encara no està a punt. Va ser una animació a partir de captura de moviment, com ha admès la companyia a Ian Hamilton, editor del web Upload VR.

Al vídeo de Meta Connect s’hi veuen Zuckerberg i la directora general d’avatars i identitat de Meta, Aigerim Shorman, amb uns avatars molt ben definits i de cos sencer. El líder de la companyia va anunciar “una funció més que arribarà aviat i que probableme­nt serà la més sol·licitada del nostre full de ruta: cames!

Crec que tothom ho esperava!”. Però era fals: un portaveu va admetre a Upload VR que “per permetre aquest avanç del que ha de venir el segment va comptar amb animacions creades a partir de la captura de moviment”.

Els avatars al metavers d’Horizon Worlds, la plataforma de Meta, han estat fins ara representa­cions de les persones com si fossin ninots flotants, sense cames. Zuckerberg va explicar que el seu sistema, que necessita les ulleres Quest Pro, de més de 1.500 euros, farà servir intel·ligència artificial per representa­r les posicions del cos i les cames.

Meta ha invertit 10.000 milions de dòlars en el metavers, pensant a llarg termini. “Entendre la posició de les cames és sorprenent­ment difícil a causa de l’oclusió: si les cames són sota d’un escriptori o els braços en bloquegen la visió, el casc no les pot veure directamen­t. Cal construir un model d’intel·ligència artificial per predir la posició de tot el teu cos”, va explicar Zuckerberg.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain