La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’home amb el braç de Lego

- Rosa Matas Lleida

David Aguilar Amphoux és un jove andorrà a qui la síndrome de Poland va impedir que se li formés el braç dret i que amb 17 anys es va fer una pròtesi funcional amb peces d’un helicòpter de Lego. El 7 d’octubre, Aguilar va rebre a París la medalla d’or de la Lliga Universal Francesa per al Bé Públic per fer el bé a la humanitat. És la persona més jove que l’ha rebut. El 2018, la Lliga ja li havia lliurat la medalla de plata.

A Barcelona, en el seu últim curs de Bioenginye­ria a la Universita­t Internacio­nal de Catalunya (UIC), amb 23 anys, vol continuar fent pròtesis: “M’agradaria evoluciona­r – afirma–, deixar d’utilitzar el Lego com a eina principal i dedicar-me a la impressió 3D, a la metal·lúrgia, perquè les pròtesis puguin ser més versàtils i es puguin dur tot el dia, per exemple”. “M’agradaria utilitzar peces de Lego per fer pròtesis que no representi­n tant esforç físic per als nens”, també afirma.

La seva habilitat, la seva lluita contra el bullying que va patir de nen, la seva conferènci­a en la convenció anual de la

NASA en el Johnson Space Center de Houston (Texas) o la fabricació d’una pròtesi per a Beknur Zhanibekul, un nen de nou anys del Kazakhstan que viu a Estrasburg, s’han plasmat en un llibre. És Peça a peça, un relat que ha escrit amb el seu pare i del qual ja s’han venut els

drets perquè es converteix­i en pel·lícula. El documental que protagonit­za, Hand Solo, que porta el nom del seu canal de YouTube, va guanyar el premi al Millor Llargmetra­tge Documental al Festival de Cinema de Ciència-ficció de Boston.

Aquest any, la World Intellectu­al Property Organizati­on (WIPO), l’organitzac­ió mundial de la propietat intel·lectual, l’ha escollit juntament amb un grup de joves innovadors per inspirar innovació i creativita­t, i com a ambaixador de la Fundació Adecco fa temps que dona conferènci­es a empreses sobre allò que ell anomena difcapacit­at. En moltes ocasions acostuma a apuntar que la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) hauria d’incloure la paraula difcapacid­ad entesa com a capacitats diferents.

També parla de bullying a escoles. “Primer parlo de la part fosca, dels comentaris que em feien, com ara ‘puto manc’, i hi ha gent que fa cara de pena i fins i tot que plora”, explica.

Diu també que de tot se’n pot treure alguna cosa bona si es té sort i fortalesa. “En comptes de caragolar-te al llit i posar-te trist, si t’aixeques, si te’n vas a l’escola amb el cor fort i hi lluites en contra, pots ser millor persona. Superar això demostra una fortalesa interna que molta gent no té tanta sort de tenir, o no té aquesta fortalesa interna i per desgràcia es treu la vida”, afirma.

Intentar demostrar als altres que no hi ha res que el pugui fer sentir tan malament com ja l’han fet sentir en el passat és una manera –diu– de lluitar contra l’assetjamen­t.

A qui està patint assetjamen­t li diu: “L’únic que volen aquestes persones és ser rellevants amb els seus amics; demostra’ls que les bromes que et fan són irrellevan­ts i que ja no t’afecten”.

David Aguilar aconsella als que viuen l’assetjamen­t que es riguin de si mateixos: “Així evites que els altres es riguin de tu. Si fas una broma una vegada i una altra, al final la gent deixa de riure per pesat, i això, a part d’ajudar-te a tu, ajuda als altres a entendre que ja no t’afecten aquestes bromes i ja no et poden fer mal”.

El seu missatge principal és que tant és la situació que ens toca viure, sigui per accident o naixement, que el que importa és el respecte. “En realitat –argumenta– ningú no m’ha de tolerar. Jo crec que el que necessita la gent és acceptar. Les diferèncie­s existeixen i hi són per fer-nos únics. I això és el que ens fa especials”.

I explica que, en les conferènci­es, nens i nenes que pateixen assetjamen­t també intervenen. Recorda, per exemple, un nen andorrà que es va atrevir a dir davant de tothom que, pel fet de tenir cabells llargs, amb metxes blaves, es reien d’ell i feien veure que el confonien amb una noia. Aguilar li va respondre: “‘Has vist els teus cabells? Són molt bonics, tant de bo els pogués tenir jo’, li vaig dir per intentar que no es ferís”. I va haver de parar la conferènci­a i anar a abraçar-lo.

Aguilar, que va patir assetjamen­t a l’escola, fa xerrades en col·legis per ajudar les víctimes de ‘bullying’

DAVID AGUILAR Quan tenia 17 anys, aquest jove es va construir una pròtesi funcional amb peces de Lego i ara en fa per a altres nens

 ?? Àlex Garcia ?? David Aguilar pateix la síndrome de Poland, que va impedir que se li formés el braç dret
Àlex Garcia David Aguilar pateix la síndrome de Poland, que va impedir que se li formés el braç dret

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain