La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gegant Hagrid, el fidel aliat de Harry Potter

- Leonor Mayor Ortega

EL’actor es va fer famós al seu país com a protagonis­ta de la sèrie ‘Cracker’, emesa als noranta

l pobre Harry Potter vivia al forat de l’escala de casa dels seus antipàtics oncles, en Vernon i la Petunia Dursley. No era un nen feliç. De sobte van començar a arribar-li cartes d’admissió a l’escola de màgia i bruixeria Hogwarts. un correu que el seu oncle amagava i feia desaparèix­er de manera sistemàtic­a. El futur d’en Harry semblava molt negre fins que va arribar Hagrid, un gegant enorme que el va arrencar de les grapes dels seus indesitjab­les parents i el va dur a l’escola màgica on viuria mil aventures.

El polifacèti­c actor escocès Robbie coltrane, que va encarnar Rubeus Hagrid durant els vuit lliurament­s de les aventures cinematogr­àfiques de Harry Potter, va morir ahir als 72 anys. L’actor es va convertir en figura inoblidabl­e del cinema des que va entrar al món màgic ideat per J.K. Rowling a Harry Potter i la pedra filosofal (chris columbus, 2001). Nens (i alguns de grans) de diverses generacion­s el van adorar per estar sempre pendent del valent Harry fins a l’última pel·lícula de la sèrie, Harry Potter i les relíquies de la mort: part 2 (David Yates, 2011).

Però abans d’arribar a aquesta saga supertaqui­llera, coltrane ja tenia una extensa carrera en el cinema, el teatre i la televisió del Regne unit. Nascut com a Robert McMillan, es va canviar el nom als anys setanta en honor al saxofonist­a John coltrane. Durant tota la vida va mantenir aquest sobrenom artístic amb què va debutar en clubs de teatre. Aquests clubs van servir de forja per a molts dels grans actors britànics que van despuntar als anys noranta. Robbie coltrane va actuar al costat d’Emma thompson i després va entrar a la gran família que va reviure cinematogr­àficament els clàssics shakespear­ians sota la batuta del gran Kenneth branagh. coltrane va ser el millor Falstaff imaginable a Enric V (1989), un film en què va treballar amb thompson, branagh, Derek Jacobi, Judi

Dench, Ian Holm... la flor i nata de l’escena britànica.

Però no va ser Shakespear­e qui va fer de coltrane una cara coneguda. L’actor es va fer famós al seu país com a protagonis­ta de la sèrie Cracker, que es va emetre en diverses temporades entre el 1993 i el 1996. Ell era en Fitz, el protagonis­ta, un psicòleg que era una mica cerca-raons però que es posava seriós quan la policia li demanava ajuda per interrogar sospitosos d’assassinat. Va compaginar amb la sèrie la participac­ió en la famosa saga de James bond on donava vida a Valentin Dmitrovich Zukovsky, antic enemic de l’agent 007. Amb el temps Zukovsky, exagent de la KGb, propietari d’un casino i d’una fàbrica de caviar, es passava al bàndol de bond i arribava a salvar-li la vida al film Amb el món no n’hi ha prou (Michael Apted, 1999).

I tot i que Harry Potter el va mantenir ocupat entre el 2001 i el 2011, coltrane va tenir ocasió de participar en altres pel·lícules d’èxit com la de lladres de guant blanc Ocean’s twelve ( Steven Soderbergh, 2004) al costat de George clooney, brad Pitt, Matt Damon, catherine Zeta-Jones i Andy García. O la vampiresca Van Helsing ( Stephen Sommers, 2004), en què va compartir cartell amb Hugh Jackman.

coltrane, que va estar casat amb Rhona Gemmell entre 1999 i 2003, tenia dos fills. L’actor, que havia obtingut diversos premis bafta, va morir després d’una llarga malaltia. Els amants del cinema el recordaran com a aquell gegant sempre fidel al petit Potter. En la vida real feia 1,85 metres.

 ?? DANIEL DEME / EFE ??
DANIEL DEME / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain