La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pressupost espanyol a Frankfurt és el mateix que el de Catalunya el 2007

-

doza a Almudena Grandes passant per Antonio Muñoz Molina i carme Riera. No van faltar polèmiques, com l’absència del Nobel camilo José cela. I va ser útil: els noranta van consolidar la venda internacio­nal de drets de literatura espanyola, fins aleshores habitualme­nt fora d’aquests circuits.

El 2007 va arribar el torn de la cultura catalana. Amb l’impuls de l’Institut Ramon Llull (IRL) i els editors catalans, la preparació va passar per diversos consellers de cultura, directors de l’IRL i la comissària Anna Soler-Pont, i també va generar polèmica, ja que els autors catalans en llengua castellana no hi van ser inclosos. Però va ser una gran festa catalana al país de

Goethe, amb la plana major de les lletres en català del moment, de Joan Margarit a Jaume cabré passant per Miquel de Palol i Maria barbal; un discurs inaugural ple d’enginy de Quim Monzó i àmplia presència musical i gastronòmi­ca a la ciutat. El pressupost va ascendir a dotze milions d’euros –el mateix que tindrà la presència espanyola d’aquest any–, i com a resultat va multiplica­r el nombre de traduccion­s del català (només l’any de la fira es van traduir a l’alemany 154 títols).

Espanya torna aquest any a la primera convocatòr­ia normal després de la pandèmia, amb la seva literatura en diferents llengües i la seva voluntat de mostrar la “creativita­t desbordant” –eslògan triat pels organitzad­ors– del moment actual i donar un nou impuls al cicle internacio­nal obert el 1992. La presència dels Reis contribuir­à a donar força a l’aposta.

Qui firma aquestes línies no és neutral davant l’atracció de la fira de Frankfurt: l’he cobert com a periodista durant més de quinze anys, vaig escriure un llibre sobre el seu funcioname­nt, vaig col·laborar en l’exposició central de l’any català i aquest any he participat en el programa literari. Sense arribar a manifestar, com l’editor Jorge Herralde, que constituei­x “la imatge del paradís”, a un li agrada molt aquesta trobada i li semblen admirables els seus assoliment­s en el pla de la indústria cultural i de la cultura tout court. Sempre cal estar atents al que es mou a la fira de Frankfurt. I aquest any amb doble motiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain