La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Vull passar a la història com una de les grans”

- Esteban Linés Bar el a Macy Gray Cantant i actriu

La cantant i també actriu dels Estats units Macy Gray és una de les veus referencia­ls de l’escena artística femenina del seu país. La poderosa artista, amb una opinió que sol tenir molt ressò no només en els seus àmbits profession­als, està presentant en mig planeta el seu nou àlbum, The reset, i està acompanyad­a per la seva banda, the california Jet club. A barcelona el presentarà avui dissabte a la sala Apolo (20 h) dins del Festival Mil·lenni. Gray va parlar fa uns quants dies amb La Vanguardia des de Los Angeles, pràcticame­nt la vigília de començar la gira europea.

Què espera d’aquesta gira? La veritat és que estic molt emocionada. Presentare­m cançons noves i tocarem temes que tothom coneix i també algunes versions interessan­ts. Seran bones nits, segur.

Com tria les versions que interpreta cada nit?

Les canviem molt de concert en concert; m’interessen sobretot les que tenen lletres que m’arriben al cor. Lletres que pugui traduir al públic que ens ve a veure i a escoltar.

Quina idea hi ha darrere de l’àlbum que acaba d’editar?

un replanteja­ment de les meves prioritats, del que consideres important a la vida, un repensamen­t bastant marcat, esclar, per la pandèmia i els efectes que ha tingut en tots els aspectes, com el confinamen­t, no veure la gent que estimes, la mort d’éssers importants a la teva vida, i també no poder transmetre coses i sensacions per les restriccio­ns als concerts. crec que The reset és un àlbum molt interessan­t i refrescant.

De quines prioritats parlem?

Per exemple, en la música. Hi ha tanta música i tants espais que es tracta de pensar i buscar quin és realment l’espai que m’interessa per poder continuar inspirant la gent i sentir-me realitzada com a artista. crec

que això és perquè he passat tant temps anant en la mateixa direcció com a artista que de sobte no he sabut dir on era.

Quan mira enrere i veu el que ha aconseguit què pensa, què sent?

Doncs que vull ser una cantant millor, una artista millor, vull que se’m recordi quan me’n vagi, que la gent escolti els meus discos... Perquè crec que encara no he aconseguit fer una obra que es pugui considerar una de

les preferides de la gent. Algunes cançons soltes potser sí. Vull passar a la història com una de les grans.

I quan fa un concert què és el més important per a vostè?

La gent sempre és prioritàri­a. un concert no és un acte de reafirmaci­ó o de plaer personal, sinó que és un moment en què dones i transmets als que han vingut.

Al juliol li van fer una entrevista a la televisió en què va dir,

parlant de les esportiste­s trans, que un no sempre pot ser el que vol ser o creu que és, i que no n’hi ha prou amb un quiròfan per convertir un home en una dona. La van acusar de transfòbic­a i uns quants dies després vostè es va disculpar.

Hi va haver un malentès entre jo i l’entrevista­dor. Arran d’allò, vaig parlar i vaig escoltar molta gent de la comunitat LGtbI i gai i vaig aprendre molt. El que

Polèmica recent “No crec que ningú sigui transfòbic, el que passa és que hi ha molt desconeixe­ment”

vaig dir en aquella entrevista va estar malament, va ser incorrecte. Si hagués tingut tota aquella informació, segur que no hauria dit el que vaig dir. No crec que ningú sigui transfòbic, el que passa és que hi ha molt desconeixe­ment.

Es va precipitar, doncs?

una gran falta d’informació, ja li dic. Però el que ara sé és que ser dona és una cosa de què estic molt orgullosa i una cosa que aprecio molt. crec que si al teu cor sents que això és el que ets, llavors això és el que ets independen­tment del que qualsevol digui o pensi. He après molt, i m’alegro d’haver-ho fet, perquè ara ho sé i, a més a més, ho accepto.

Al seu país creu que hi ha una intolerànc­ia creixent?

No crec que només sigui als Estats units. A Espanya no hi ha discrimina­ció i fòbies diverses?

 ?? B ?? Macy Gray al setembre al festival Rock in Rio
B Macy Gray al setembre al festival Rock in Rio

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain