La Vanguardia (Català-1ª edició)

El dramaturg Josep Maria Miró, premi Nacional de Literatura Dramàtica

El jurat en destaca l’última obra, ‘El cos més bonic...’, estrenada al Temporada Alta

- Camps Barcelona

Josep Maria Miró ha estat distingit amb el premi Nacional de Literatura Dramàtica 2022, que atorga el Ministeri de Cultura. El jurat en destaca l’última obra, El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc, “pel seu alè poètic i pel domini de les veus teatrals”.

Nascut a Prats de Lluçanès el 1977, Miró és autor d’una sòlida carrera dramatúrgi­ca, i fa un any va posar el colofó al festival Temporada Alta amb aquesta producció de múltiples veus per a un sol actor que després es va poder veure al teatre Romea i ja s’ha estrenat en països com l’Uruguai. En la producció gironina, l’actor Pere Arquillué va assumir el repte d’aquest monòleg per a cinc personatge­s, amb l’únic focus que va disposar a l’escenari el director del muntatge, Xavier Albertí.

El jurat destaca d’aquesta obra, publicada per Arola, i en traducció castellana per Artezblai, que “a més de tractar una temàtica de l’actualitat més

candent, se sustenta en una estructura prismàtica original i d’un risc estètic enorme”. El comunicat afegeix: “Josep Maria Miró i Coromina ha construït una obra coral per a un sol intèrpret que es nodreix de diferents perspectiv­es que interpel·len i emocionen el lector”.

El guardó del ministeri està dotat amb 20.000 euros.

Sobre la gènesi d’El cos més bonic..., Miró va referir abans de l’estrena: “Els abusos sexuals m’interpel·len com a ciutadà i com a societat”. I va revelar que aquesta obra és l’inici del Tríptic de l’epifania. La conjunció Miró-Albertí-Arquillué va produir un muntatge inoblidabl­e, perquè “el text de Miró camina un pam per sobre de terra”, va declarar Arquillué en el seu moment.

Quan va conèixer el premi, Miró va expressar “una alegria immensa” i va declarar, amb referència a l’obra premiada: “És un text molt important dins de la meva trajectòri­a. Molt estimat per mi, escrit en el context del confinamen­t, en uns dies d’una tristesa profunda”, per la mort de Josep Maria Benet i Jornet, “un mestre per a tothom”.

Miró és llicenciat en Direcció i Dramatúrgi­a per l’Institut del Teatre de Barcelona i en Periodisme per la UAB i exerceix de docent a la Universita­t de Girona i l’Escac. Ha guanyat nombrosos premis, com ara el Quim Masó, el Frederic Roda per La travessia el 2015 o el prestigiós Born de Teatre, de Ciutadella, que ha reconegut tres obres seves: La dona que perdia tots els avions (2009), El principi d’Arquimedes (2011) i El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc (2021).

 ?? Barce onDucviau dcnZos k n/n ?? Josep Maria Miró al teatre Es Born de Ciutadella
Barce onDucviau dcnZos k n/n Josep Maria Miró al teatre Es Born de Ciutadella

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain