La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Les derrotes i els crims són fruit del fracàs col·lectiu”

Director, productor i guionista del programa ‘Crims’

- Anaïs martí carLes ruipérez Barcelona

Volia ser futbolista. Però finalment l’especialit­at de Carles Porta (Vila-sana, 1963) és posar llum als crims que succeeixen a Catalunya des del programa Crims de Catalunya Ràdio, TV3 i ara també de Movistar. Però també és soci del FC Barcelona. Dels que pateixen i vibren. Dels que consideren que deixar escapar-se Messi va ser un delicte. Atén La Vanguardia per aportar una mica de llum i optimisme abans del clàssic.

Jugar l’Europa League és un delicte?

El Barça està en construcci­ó, i això implica paciència. El Barça ha estat víctima de les presses. Hi ha unes urgències excessives. Crec que aquests jugadors tenen una foscor anímica molt gran, necessiten llum emocional. Al final les derrotes, igual que passa amb els crims, són fruit del fracàs col·lectiu.

I com es pot posar llum a tanta foscor?

Hi ha un proverbi xinès que diu “Estima’m quan menys m’ho mereixi perquè serà quan més et necessiti”. I això és el que necessita el Barça. Cal fer molta teràpia de grup.

I demà el clàssic...

Sí. I el Reial Madrid sempre ha tingut una enorme confiança en ells mateixos perquè saben que tard o d’hora entrarà la pilota. Se saben èpics. I això és precisamen­t el que li falta al Barcelona.

Quan van segrestar Quini es diu que el president Núñez va dir que el seu rescat no valia 50 milions de pessetes. Què diria dels preus d’ara?

El preu dels jugadors és un crim. Però m’encantaria que en altres

sectors hi hagués aquestes possibilit­ats. Per exemple en la medicina. Quant val una vida?

El 6 de juny del 1970 ha quedat a la història del futbol espanyol com el dia del penal de Guruceta. Hi ha ganes de xiular contra el Barça?

Un àrbitre sap que no anirà a la

El diagnòstic del Barça

presó per xiular malament. I crec que ara també sap que no hi ha repercussi­ó si s’equivoca amb el Barça.

El clàssic del 5 de desembre del 1990 serà recordat per la trepitjada de Stòitxkov a l’àrbitre Urizar Azpitarte. Entén que el jutge de vegades s’equivoca?

Arbitrar i jutjar implica decidir. Probableme­nt és la tasca més difícil que hi ha en un camp de futbol, als tribunals i a la vida. I necessites eines però sobretot necessites honestedat.

El VAR seria la prova irrefutabl­e en un judici?

Seria l’equivalent a les proves científiqu­es tipus l’ADN i la telefonia mòbil, que permet geolocalit­zar la gent. Però darrere del VAR o de les proves sempre hi ha una interpreta­ció.

Amb Neymar vostè va veure indicis que se n’aniria al PSG ?

Jo a Neymar sempre el vaig veure com un divo encantat d’haver-se conegut i un gran dominador del món del màrqueting juntament amb el seu entorn. Això són indicis.

Figo és el malvat perfecte?

Figo és un paradigma del que no ha de ser el futbol. Es va moure per diners i es va deixar entabanar per un tauró de les finances com és Florentino Pérez.

A qui li hauria agradat perdonar: Laudrup, Ronaldo, Figo o Di Stéfano?

Avui dia ens faria falta la millor versió de Ronaldo perquè necessitem gol. Tot i que, amb Laudrup, Pedri i Gavi podrien descansar.

El retorn de Messi “Voldria que Messi tornés al Bernabeu, a l’escena del crim; i que el resolgués” Què li generen els clàssics Mourinho contra Guardiola?

Eren cròniques de successos. El que passava en aquella època amb tanta agitació és digne d’estudi per part d’un tribunal social.

Les lligues de Tenerife són aquella alegria dels casos que es resolen a l’últim minut?

El gol en pròpia porta de Paco Buyo és com quan l’equip d’investigac­ió dona gairebé per perdut un cas i de sobte apareix una prova determinan­t. I guanyes el cas.

Messi es va treure la samarreta i la va ensenyar al Bernabeu. Sempre es torna a l’escena del crim?

A mi m’agradaria moltíssim que Messi tornés a l’escena del crim. I que el resolgués marcant molts gols.

Quin paper tindrien Busquets i Benzema en la investigac­ió d’un crim?

Busquets seria un gran investigad­or discret que treballa molt a l’ombra. I a Benzema sí que el veig com un personatge intrigant d’alguna trama.

Vinícius pot guanyar-se molts enemicsamb elseu caràcter?

Sí. Té una manera de jugar que tot i que el fa brillar considero que no és positiva perquè no busca desbordar el contrari, busca ofendre. Passava el mateix amb Neymar.

En un interrogat­ori qui cantaria, Ancelotti o Xavi?

Xavi perquè és més jove. Ancelotti és un veterà que no ha fet mai ni una declaració fora de lloc. El més lleig que fa és mastegar xiclet.

Anar de blanc és una negligènci­a?

Crec que el Reial Madrid i també tots nosaltres hem segrestat el color blanc i sembla que sigui només seu. El Llevant o l’Eibar van de blaugrana i no passa res.

Crims al vestuari

“El Barça té una foscor anímica molt gran, necessita llum emocional”

Hi ha fans de blaugrana?

Sí. Busquets, Sergi Roberto, Jordi Alba... Fins i tot Gerard Piqué volia venir a gravar a l’estudi de Catalunya Ràdio una entradeta. També vaig tenir una conversa molt bonica amb Aitana Bonmatí. Tenim la sort d’haver entrat a casa seva i de fer-los gaudir d’una

distensió que necessiten. I, la veritat, agradar a gent que tu admi

res és una cosa molt bonica.

 ?? Bar elonaez ?? Carles Porta atén La Vanguardia abans del clàssic del Bernabeu
Bar elonaez Carles Porta atén La Vanguardia abans del clàssic del Bernabeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain