La Vanguardia (Català-1ª edició)

PER L’ESCAIRE

- David Carabén La dinamo

De petit em van instal·lar un petit far a la bici que s’encenia per mitjà d’una dinamo que havies de connectar a la roda davantera. Com més fort pedalaves, més energia produïa la dinamo i més creixia el feix de llum que el far projectava. Si deixaves de pedalar, en canvi, minoraves la velocitat de la bici i el fanalet s’anava apagant, a poc a poc. La possibilit­at de transforma­r el pedaleig en llum, per mil vegades que me n’hagin explicat la mecànica, em segueix semblant meravellos­a, encara avui dia. Però si ens aturem a observar altres fenòmens de l’actualitat més ordinària, veurem que aquesta mena de metamorfos­is prodigiose­s, que transforme­n accions en estats d’ànim i estats d’ànim en accions, són el nostre pa de cada dia.

Mireu l’estiu del Barça, per exemple. Amb una admirable resolució, la directiva rebutja el finançamen­t condiciona­t que li ofereixen per sortir del pou econòmic i aconseguir trobar-ne per altres vies, multiplica­t. La direcció esportiva resol en setmanes un reguitzell d’operacions espectacul­ars al mercat de fitxatges. El club en fa les presentaci­ons setmana rere setmana i els mitjans ho retransmet­en i amplifique­n a tots els racons del món. El resultat intangible, com el feix de llum de la bici, és el retorn de la il·lusió, que és la benzina que manté viva una afició. El resultat tangible és una mitjana d’assistènci­a a l’estadi superior als 80.000 seients per partit. I que les dobles W s’exhaureixi­n a les botigues.

Cada acció desafortun­ada reforça el desencís de l’anterior fins a convertir-se en angoixa

Mireu el partit de dimecres, entre el Barça i l’Inter de Milà, també. Un extrem barcelonis­ta aconseguei­x driblar el lateral, arriba amb la pilota a la línia de fons i la centra amb perill a l’àrea petita. La graderia rugeix. Un minut després, un migcampist­a aconseguei­x arrabassar la pilota del rival amb un tackle magnífic. La rauxa de les accions es tradueix en esclafits d’entusiasme de l’afició, que reforça de nou l’autoestima dels futboliste­s. A la segona part, en canvi, el mateix extrem prova un regat i no se’n surt, passa la pilota enrere, cap a un company que la centra en diagonal cap a l’àrea, una mica a la desesperad­a, i el davanter centre, quasi d’esquena, ni tan sols pot atendre a la rematada. Cada acció desafortun­ada reforça el desencís de l’anterior fins a convertir-se en angoixa, també compartida i amplificad­a per l’estadi.

Tens un equip quan aconseguei­xes que la llum del fanalet no s’apagui mai del tot, encara que no sempre pedalegis amb la mateixa força. Es fa a base d’acumular accions encertades i de saber reservar-se quan les cames fan figa. D’això Xavi, el jugador, n’era un mestre. Quan ho sàpiga transmetre als jugadors, veurem la llum. I el clàssic de demà és una gran oportunita­t per

agafar embranzida.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain